Inloggen bij (semi-)overheidsinstanties? Stap tijdig over op eHerkenning

26 juli 2021
Artikel

Bedrijven die btw-ondernemer zijn en de btw-aangifte via de portaal van de Belastingdienst indienen,  moeten per 2022 werken met eHerkenning. Ga na of u eHerkenning nodig heeft en start in dat geval tijdig met de voorbereidingen.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Man logt in met eHerkenning

Bedrijven die nu nog hun btw-aangiften doen via het oude ondernemersportaal, krijgen een brief van de Belastingdienst met suggesties om zich voor te bereiden op eHerkenning. Accountants en belastingadviseurs kunnen u begeleiden bij de overstap. U bent niet verplicht om gebruik te maken van eHerkenning; u kunt ook overstappen naar het gebruik van eigen software of uw administratie en/of btw-aangiften laten verzorgen door een fiscale dienstverlener.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is het inlogmiddel waarmee bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij meer dan vijfhonderd (semi-)overheidsinstanties. Uw bedrijfsgegevens zijn zo goed beschermd. eHerkenning is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven. Het inlogmiddel is veilig en gemakkelijk in gebruik en kent verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Uw bedrijf heeft voor het indienen van de btw-aangifte betrouwbaarheidsniveau 3 nodig. Ook voor andere belastingsoorten, zoals loonheffingen en de vennootschapsbelasting (vpb), heeft uw bedrijf eHerkenning nodig.

Heeft u eHerkenning nodig?

Het is belangrijk dat u weet waarvoor u eHerkenning gaat gebruiken. Besteedt u uw administratie en/of belastingzaken uit aan een accountants- en/of belastingadvieskantoor? Dan heeft u zelf geen eHerkenning nodig. ABAB heeft bijvoorbeeld eigen software om uw aangiften (na machtiging) in orde te maken.

Wilt u weten hoe u eHerkenning kunt aanvragen? Lees hoe u dit stap voor stap kunt doen

Eenmanszaken: DigiD volstaat

Heeft u een eenmanszaak? Dan geldt voor u een uitzondering. U kunt uw DigiD-inloggegevens blijven gebruiken. Buitenlandse bedrijven zonder vestiging in Nederland kunnen de aangifte(n) door een adviseur laten regelen. Voor een fiscale eenheden btw en vpb gelden bijzondere regels.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de overstap naar eHerkenning? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem voor meer informatie of advies over eHerkenning contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.  

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan