Inhuur van zzp’ers: verscherpte controle door de Belastingdienst

8 oktober 2019
Wet- en regelgeving

Rond Prinsjesdag schreven we over het verandering in handhaving ten aanzien van de inhuur van zelfstandigen per 1 januari 2020. Dit beleid was in de zomer 2019 al aangekondigd door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Belastingdienst lijkt echter een eigen (strengere) invulling te geven aan het nieuwe beleid.

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Geschreven door:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
man en vrouw in gesprek over inhuur zzp'er

Aanwijzingen van de Belastingdienst

De huidige wet DBA wordt niet gehandhaafd tot 1 januari 2021 (tenzij sprake is van kwaadwillendheid), maar het handhavingsbeleid gaat vanaf 1 januari 2020 wel veranderen.
Vanaf die datum kan de Belastingdienst namelijk ook handhaven als opdrachtgevers aanwijzingen van de Belastingdienst niet of onvoldoende opvolgen binnen een redelijke termijn. Een opdrachtgever kan dergelijke aanwijzingen verwachten als de werkwijze van en de relatie met de opdrachtnemer niet passen binnen de huidige regels voor de inhuur van zelfstandigen. Pas als later blijkt dat deze tips niet hebben geleid tot een aanpassing van de manier van werken, volgt handhaving, aldus minister Koolmees.

Verscherpt toezicht

Uit een publicatie op de website van de Belastingdienst blijkt echter een andere vertaling van de woorden van de minister. Allereerst start het verscherpte toezicht al per 1 oktober 2019. De ‘redelijke termijn’ wordt overigens ingevuld met drie maanden.
Bovendien kan een ‘tip’ van de Belastingdienst ook zijn dat de zzp’er voortaan als werknemer in de loonadministratie moet worden opgenomen, als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. Deze nieuwe aanpak is niet eerder gecommuniceerd; het einde van het niet handhaven van de wet DBA lijkt daarmee in zicht.
Tot 1 januari 2021 blijft het daarom belangrijk de afspraken met de zzp’er binnen de huidige kaders goed vast te leggen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of advies over het werken met zzp’ers? Neem dan contact op met senior belastingadviseur Mirjam van de Langerijt, op  013-5915140 of stuur Mirjam een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Senior belastingadviseur
Bel
013-5915140
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan