Inflatie: een grote risicofactor voor erfpachtgronden

19 oktober 2022
Artikel

De afgelopen jaren bewoog de inflatie zich tussen 0-3 %. Dit jaar worden we echter geconfronteerd met fors hogere inflatiepercentages. Dit heeft ook invloed op de prijs van erfpachtgronden.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Kavel

Erfpachtcontracten zijn de afgelopen twintig jaar bijna allemaal afgesloten op basis van CPI-normen. Op basis van de huidige CBS-cijfers komt het gemiddelde CPI-cijfer voor 2022 naar verwachting uit op 9,56%. De gevolgen hiervan maken we concreet met een rekenvoorbeeld, waarvoor we een percentage hanteren van 9,5 %.

Rekenvoorbeeld

Uitgaande van een fictief erfpachtcontract dat in 2021 afgesloten zou zijn, is dit de conclusie:

Verkoopwaarde grond:                € 80.000
% verstrekking erfpacht:               70 %
Erfpachtcanon:                               2,6 %
Erfpachtbedrag:                              € 1.456
CPI:                                                    9,5 %
Stijging canon 2022:                      € 138,32

Dit betekent dat er een contractueel vastgelegde en directe kostprijsverhoging is van € 138 per hectare voor het komend jaar. Een flink bedrag ten opzichte van het gemiddelde rendement per hectare.

Gevolgen erfpachtgronden

De verwachtingen van het CPI-cijfer zijn voor de komende jaren beduidend lager dan dit jaar, maar deze verhoging blijft u in de toekomst achtervolgen. Zo zijn er natuurlijk ook gevolgen voor het terugkoopbedrag van de erfpacht. Omdat het contract al is afgesloten, is er een wederzijdse verbintenis. Het is mogelijk om met de erfpachtgever in overleg te gaan, maar of dat dit soelaas biedt, is nog maar de vraag. Houd in ieder geval de komende jaren rekening met deze kostprijsstijging. In uw liquiditeitsbegroting houdt u rekening met de verhoging van uw canon. Dit werkt ook in uw kostprijsberekening door.  

Meer informatie of advies

Meer weten over erfpachtcontracten en de gevolgen van de hoge inflatie voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu