In vijf stappen de juiste pensioenregeling

1 december 2022
Artikel

Wilt u als ondernemer uw medewerkers een pensioenregeling bieden? Doorloop deze vijf stappen om de juiste pensioenregeling te selecteren.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Blokjes die een stappenplan vormen

Stap 1: controleer of een pensioenregeling verplicht is

U bent in Nederland alleen verplicht om een pensioenregeling aan te bieden als er een cao van toepassing is of als er vanuit de sector een verplicht bedrijfstakpensioenfonds (BPF) van kracht is. Controleer daarom eerst of uw onderneming verplicht is een pensioenregeling te treffen. Treft u geen regeling terwijl dit wel verplicht is? Dan kunt u geconfronteerd worden met hoge naheffingen van een bedrijfstakpensioenfonds.

Is er geen verplichting? Dan is het aan u of u een regeling beschikbaar stelt aan uw medewerkers. Er geldt namelijk geen pensioenplicht in Nederland. Het pensioen kan naast een inkomen voor de oude dag ook een voorziening bieden voor nabestaanden of een aanvulling op het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. 

Stap 2: Bepaal de ambitie van de pensioenregeling

Wilt u een basisvoorziening bieden, een goudgerande regeling of juist ergens daar tussenin?

De maximale hoogte van de pensioenpremie die is toegestaan bedraagt 30% van de pensioengrondslag. Het is de vraag of u ook zo ver wilt gaan. Samen met uw adviseur bepaalt u de hoogte van de premie die u wilt bieden aan uw werknemers. Het antwoord op de volgende vragen biedt hiervoor de juiste input:

  • De ambitie: welk pensioenresultaat wilt u uw medewerkers bieden?
  • Hoe ziet de opbouw van uw werknemersbestand eruit?
  • Welk budget is hiervoor beschikbaar?
  • Welke eigen bijdrage past daarbij?
  • Wat is het verloop binnen uw organisatie?
  • Wat doen uw concurrenten?
  • Wat is de gemiddelde leeftijd van mogelijke nieuwe werknemers die u wilt aantrekken?

Stap 3: bepaal toezegging van de arbeidsvoorwaarde pensioen

Naast sparen voor later is het ook belangrijk om te kijken naar de voorzieningen die u uw werknemers wilt bieden bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Collectief regelen van deze verzekeringen is vaak voordelig voor uw werknemers.

Daarnaast bepaalt u als werkgever, of uw werknemers keuzes kunnen maken tussen garantie, rendement en beleggen en de mate van beleggingsvrijheid die ze hebben.

Stap 4: kies een geschikte pensioenuitvoerder

Heeft u de uitgangspunten voor uw pensioenregeling duidelijk voor ogen? Dan gaat u opzoek naar een geschikte pensioenuitvoerder. Naast de kosten en uitvoerbaarheid van de regeling, spelen bij de selectie ook zaken als een goede communicatie, service, administratie en de kwaliteit en performance van de (duurzame) beleggingen een rol. Kies voor een uitvoerder die past bij de specifieke wensen en doelstellingen van uw organisatie en bovendien marktconform is. 

Stap 5: informeer uw werknemers

U heeft als werkgever een zorgplicht. Dit betekent dat u uw werknemers moet informeren over de kenmerken van de pensioenregeling en de keuzemogelijkheden. Dat geeft u ook de kans om deze mooie arbeidsvoorwaarde te promoten. Met op maat gesneden communicatie kunt u uw medewerkers informeren en adviseren over pensioen. Zo kunnen uw medewerkers de pensioenregeling beter op waarde schatten. Uw betrokkenheid als werkgever zorgt ervoor dat u uw medewerkers aan de organisatie bindt. Een goede pensioenregeling wordt naar verwachting steeds meer een onderscheidende arbeidsvoorwaarde, waarmee u zich als werkgever kunt profileren.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over uw pensioenadvies? Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u ondersteuning bij het kiezen van een pensioenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu