In quarantaine na vakantie: mag u loon stopzetten?

29 juli 2021
Artikel

Uw medewerker is op vakantie geweest. Bij terugkomst moet hij tien dagen in quarantaine. Bent u als werkgever verplicht het loon van uw medewerker door te betalen?

Portretfoto van Bart Leusink
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
vrouw in quarantaine

Bij wie ligt het risico?

Sinds het coronavirus zijn intrede gedaan heeft in ons leven is er een hoop veranderd. En dat geldt ook voor de regels rond het doorbetalen van salaris. In het verleden hoefde een werkgever geen loon uit te betalen als een werknemer geen arbeid kon verrichten. Per 1 januari 2020 is dat gewijzigd. Kan een werknemer niet werken? Dan moet u als werkgever aantonen dat dit zijn eigen risico is. De coronapandemie heeft deze regel op scherp gezet. Want wiens risico is het precies als een medewerker op vakantie gaat en bij terugkeer in quarantaine moet?

Wijzigen reisadvies

Dat reisadviezen kunnen veranderen, is geen bijzonder fenomeen. De frequentie waarmee dat de laatste tijd gebeurt, is wel nieuw. Kwam het aanpassen van een reisadvies in het verleden slechts zelden voor, sinds de coronauitbraak is het schering en inslag. De vraag is dus of u van uw werknemers kunt verwachten, dat zij rekening houden met eventuele wijzigingen. Nu de coronapandemie al een anderhalf jaar ons leven beheerst, is het antwoord hierop ja.

Stopzetten loon toegestaan

Werknemers die deze zomer op vakantie gaan, nemen het risico dat zij bij terugkeer (of in het vakantieland) in quarantaine moeten. Ook als dat bij vertrek nog niet de regel was. Kan een medewerker gedurende zijn quarantaineperiode niet vanuit huis of zijn vakantieadres werken? Dan hoeft u als werkgever geen loon uit te betalen. Wel kunt u met uw werknemer afspreken, dat hij bijvoorbeeld verlofdagen opneemt om zijn quarantaineperiode te overbruggen.

Tip: omdat het inhouden van loon veel impact heeft, is het aan te raden uw medewerkers hierover van tevoren schriftelijk te informeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over loonbetalingen tijdens de coronapandemie? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail

Wilt u meer weten over loonbetalingen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan