Identificatie en registratie van paarden: de aandachtspunten

23 december 2022
Artikel

Sinds 21 april 2021 moeten volgens de Europese richtlijnen alle paarden en paardachtigen, zowel professioneel als hobbymatig gehouden, en hun verblijflocatie geïdentificeerd en geregistreerd (I&R) zijn. Een overzicht van de regels.

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
Twee paarden

Registratie paard en locatie

In hoofdlijnen moet er twee registraties plaatsvinden: het paard en de locatie waar het paard gehouden wordt.

Registratie van het paard 

De houder van het paard is verantwoordelijk voor de registratie van het paard, oftewel dat het paard gechipt is en een paspoort heeft. De houder van het paard is de eigenaar van het paard of diegene die (de dagelijkse) besluitvorming over het paard heeft.

  • Heeft u nog een paard zonder chip en paspoort, neem dan contact op met een van de instanties (ppi) die namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) belast zijn met de uitgifte van paspoorten.
  • Voor veulens geldt dat u ze binnen zes maanden na de geboorte moet aanmelden voor de chip en het paspoort. U ontvangt vervolgens binnen drie maanden een paspoort (voor de leeftijd van negen maanden is er dan een paspoort aanwezig).

Registratie van de locatie

De houder van een locatie waar paarden gehouden worden (ook hobbymatig), is verantwoordelijk voor:

  • De registratie van de locatie zelf met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit kunt u bij RVO aanvragen. Heeft u al een UBN, dan moet mogelijk de categorie paard nog toegevoegd worden.
  • De registratie van de paarden die op de betreffende locatie gehouden worden. Dit kan vanaf 12 april bij RVO geregistreerd worden.   
    • Indien een paard langer dan 30 dagen op locatie is, moet u deze aanmelden bij RVO. Er geldt een uitzondering voor merries op dekstation van maximaal 90 dagen tijdens het dekseizoen.
    • Indien een paard langer dan 24 uur maar korter dan 30 dagen niet op locatie is, dan houdt u dit bij in uw eigen lokale administratie.
    • Het paspoort moet in de buurt zijn van het paard (op stal dus).

Aandachtspunten bij de registratie

  • De houder van een locatie is de gebruiker van een locatie. Dit kan de eigenaar, huurder of diegene zijn die de locatie in bruikleen heeft. Dit geldt dus ook voor particuliere locaties.
  • Er is slechts één houder per locatie mogelijk. Indien een gedeelte (onder)verhuurd is, dan is de hoofdhuurder/eigenaar de houder van de locatie en verantwoordelijk voor de registratie van de paarden op de gehele locatie. Dus ook voor het deel dat (onder)verhuurd is.



    Het komt op (semi)professionele paardenbedrijven regelmatig voor dat in een stal of een gedeelte van de stal ‘kale boxen’ verhuurd worden aan derden. Zij huren in feite alleen de faciliteiten, zorgen zelf voor voer en strooisel en doen verder alle arbeid zelf. Vaak zijn dit startende ondernemers in de hippische wereld die voor derden paarden trainen en verhandelen. Er is hier sprake van een tweede bedrijf op één locatie. De houder van de locatie is dus verantwoordelijk voor de juiste registratie van de paarden die in de verhuurde ‘kale boxen’ staan. Wellicht kan er in deze situaties toch een tweede UBN-nummer met deellocatie worden aangevraagd. Overleg daarvoor met RVO.
  • Weiland (ook op afstand) hoort bij een bepaalde locatie. De paarden die daar lopen, horen bij een bepaald UBN-nummer. Het kan niet zo zijn dat er paarden in een wei lopen die tot een bedrijf met een ander UBN-nummer behoort.  
  • Vergeet u niet na te gaan of u nog steeds voldoet aan de mestwetgeving. Er is per hectare maar beperkte mestplaatsingsruimte.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de identificatie en registratie van paarden? De adviseurs van ABAB Agro Advies helpen u graag verder. Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-51215297 of stuur hem een e-mail.

Wilt u meer weten over het identificeren en registreren van uw paard? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu