Gehuwd onder huwelijkse voorwaarden: de aandachtspunten

22 november 2022
Artikel

Bent u gehuwd onder huwelijkse voorwaarden? Weet u dan ook wat de consequenties hiervan zijn? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Portretfoto van Peter van der Veeken
Neem contact op met:
Peter van der Veeken Senior accountant
Trouwringen

Aandacht voor huwelijkse voorwaarden

U bent druk bezig met ondernemen. Het bespreken van investeringen, de invloed op het resultaat en de fiscale consequenties hiervan worden regelmatig besproken. Eén van de onderwerpen die niet dikwijls aan de orde komen bij een bespreking, zijn de huwelijkse voorwaarden. Toch verdient dit ook uw aandacht.

Voor het aangaan van een huwelijk worden er vaak huwelijkse voorwaarden opgesteld. De consequenties hiervan blijken in de praktijk niet altijd duidelijk. Na het huwelijk verdwijnt de akte in de onderste la en wordt er niet meer aan gedacht. Het is echter wel verstandig om uitvoering te geven aan hetgeen in de akte van huwelijkse voorwaarden is geregeld.

Afspraken huwelijkse voorwaarden

Uw huwelijkse voorwaarden bevatten belangrijke afspraken over de verdeling van uw vermogen tussen u beiden. U moet deze afspraken naleven en uitvoeren. Daarvoor is het noodzakelijk dat uw akte juist is en dat uw huwelijkse voorwaarden jaarlijks worden uitgewerkt als dat is afgesproken.

U moet met name aandacht besteden aan de uitwerking als er in uw akte een periodiek verrekenbeding is opgenomen en u jaarlijks de huwelijkse voorwaarden niet uitwerkt. Dit kan in de toekomst bij een echtscheiding grote gevolgen hebben. Er ligt jurisprudentie waarbij de rechter in dergelijke gevallen de vermogenstoename tijdens het huwelijk gelijkelijk verdeelt tussen man en vrouw. Dit kan ongewenste gevolgen hebben voor de continuïteit van uw onderneming.

Actualiseren huwelijkse voorwaarden

Wellicht vindt u het tijd om uw huwelijkse voorwaarden te actualiseren. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom u het niet meer noodzakelijk vindt om jaarlijks te verrekenen. U kunt ook kiezen voor een andere verdeling van uw vermogen of delen daarvan als één van beiden overlijdt of het huwelijk eindigt door echtscheiding.

Een andere mogelijkheid is om een andere invulling te geven aan uw huwelijkse voorwaarden, waardoor een jaarlijkse uitwerking niet meer nodig is. Zo kunt u bijvoorbeeld een vast bedrag afspreken dat wordt uitbetaald bij echtscheiding. Tot slot kunt u er ook nog voor kiezen om uw huwelijkse voorwaarden op te heffen en te kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen.

Meer informatie of advies

Zijn uw huwelijkse voorwaarden nog passend bij uw situatie? Of wilt u deze aanpassen? Neem voor meer informatie of advies over huwelijkse voorwaarden contact op met Peter van der Veeken, senior accountant, via telefoonnummer 0416-683138 of stuur Peter een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Peter
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu