Horecakameleon

22 augustus 2018
Blog

Ik vergelijk een horecabedrijf weleens gekscherend met een kameleon: de meeste ondernemers overleven door van kleur te veranderen en zich aan te passen aan de omgeving.

Portretfoto van Bert Hendriks
Geschreven door:
Bert Hendriks Senior relatiemanager horeca
Mensen aan het werk in een horecagelegenheid

Inspelen op de omgeving

Er gebeurt in de horecabranche de laatste jaren nogal wat, veranderingen zijn aan de orde van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de invloeden van de all you can eat-concepten en de etnische restaurants. Vrije winkelruimte wordt al snel opgevuld door horecabedrijven. Allemaal uitdagingen die de horecaondernemer min of meer dwingen om snel op de ontwikkelingen in zijn (directe) omgeving in te spelen. Te vaak wisselen van concept geeft echter onrust.

Dus ondernemer, hoe zou men moeten handelen? Alles maar laten zoals het is? Het concept aanpassen? Het roer helemaal om?

Het juiste concept

Regelmatig zit ik met horecaondernemers aan tafel om te klankborden over het juiste concept. Als ik doorvraag, merk ik dat ondernemers zich vaak laten leiden door een bepaalde angst. Het is een paar weken rustig, er gaat één van de vaste gasten naar een ander bedrijf, ineens een paar slechte reviews, et cetera.

De eigenschappen van de kameleon zijn voor een horecabedrijf vaak goed bruikbaar, hetzelfde dier ziet er door een kleurverandering plotseling heel anders uit. Voordelig zijn de lage investeringen en een snelle wijziging. Binnen mijn klantenportefeuille zitten zelfs een aantal erg succesvolle horecabedrijven die structureel twee keer per jaar van concept veranderen.

ABAB Horecamonitor

De meeste horecabedrijven zijn niet met elkaar te vergelijken, daarvoor zijn er te veel verschillende type horecabedrijven. Het vergelijken van cijfers (benchmarken) is dan ook best lastig. Zelfs bij één en hetzelfde horecabedrijf kan het van jaar tot jaar verschillen. Via de ABAB Horecamonitor hebben wij een selectie gemaakt, waarbij we wel een goede vergelijking kunnen maken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Portretfoto van Bert Hendriks
Senior relatiemanager horeca
Bel
073-6465406
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan