Hoe (on)misbaar bent u in uw onderneming?

18 maart 2022
Artikel

Door de huidige ontwikkelingen in de wereld, verdwijnen andere zaken naar de achtergrond. Zo vergeten ondernemers soms even afstand te nemen van de eigen onderneming en bepaalde zaken in kaart te brengen. Toch is dit wel belangrijk.

Portretfoto van René van der Heijden
Neem contact op met:
Rene van der Heijden Senior bedrijfsadviseur
Adviseur met ondernemer in gesprek

De sleutelpersoon

De belangrijkste persoon in een organisatie is een sleutelpersoon. Als er slechts één zo’n sleutelpersoon is, is het verstandig te kijken wie hem of haar kan vervangen bij afwezigheid. Banken vragen bij het verstrekken van een financiering aan de wat grotere bedrijven vaak naar de positie van de sleutelpersonen. Als er maar één sleutelpersoon is, is de volgende vraag wat er met de onderneming gebeurt als deze persoon wegvalt. Vervanging is niet altijd eenvoudig.

Korte tijd uit de running

Er zijn ondernemers die een onderneming zodanig runnen dat zij zelf in meer of mindere mate onmisbaar zijn. De vraag is of dit wenselijk is. Als een sleutelpersoon niet gemist kan worden, is er fundamenteel iets mis met de bedrijfsvoering. Iedereen kan immers weleens een korte tijd door bijvoorbeeld ziekte uit de running zijn. Als een sleutelpersoon het idee heeft dat hij niet ziek mag worden omdat er geen vervanging is, levert dat veel druk bij hem of haar op. Misschien is de sleutelpersoon daardoor wel eerder vatbaar voor ziekte. Hoe lost u zoiets op? De oplossing klinkt niet logisch, maar is het wel: neem eens een korte vakantie. Vakantie is te plannen en het dwingt u om vervanging te regelen. Hiermee doet u ervaring op bij het vervangen van uzelf, mocht u onverhoopt tijdelijk uitvallen.

Lange tijd uit de running

Als een ondernemer lange tijd uit de running is, is het vaak nog maar de vraag of hij nog wel terugkomt in de onderneming. En als dat wel zo is, of hij dan weer op de oude voet verder kan. Dit vraagt een heel andere benadering dan wanneer de ondernemer korte tijd uit de running is. Er komen vragen naar voren. Bijvoorbeeld: wat als de onderneming gestaakt, verkocht of voortijdig overgedragen wordt aan een potentiële opvolger? Die vragen gaan niet alleen over de financiële en fiscale gevolgen van het stoppen met het ondernemerschap, maar ook over afstand nemen van de onderneming en het vinden van een nieuwe tijdsinvulling. Voor sommige ondernemers klinkt dit onrealistisch en ver weg. Toch is er niets op tegen om op een moment van rust eens na te denken over dit soort vragen. U leert ervan relativeren en krijgt nieuwe inzichten over de toekomst van de onderneming.

Meer informatie of advies?

Dit onderwerp leent zich uitstekend om tijdens een sparringgesprek met een relatiemanager of adviseur van ABAB Agro Advies te bespreken. Interesse? Neem contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur ABAB Agro Advies, via telefoonnummer 024-6485814 of stuur René een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rene
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu