Hoe is jouw stemming vandaag?

8 september 2016
Blog

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) meet blijkbaar elk halfjaar de stemming onder ondernemers in de agrarische sector. In juli jongstleden leerde de peiling onder melkveehouders dat zij niet positief zijn over de huidige situatie. De stemmingsindex is voor het eerst sinds de start van deze index (2012) onder nul, stelt het LEI. 

Portretfoto van Ineke Couwenberg
Geschreven door:
Ineke Couwenberg Marktmanager agro
Ondernemer en adviseur praten over stemming

Volgens de staatssecretaris wordt de stemming onder boeren en tuinders als vanouds sterk bepaald door de oogst, opbrengstprijzen, kosten, beleid en calamiteiten. En op al deze aspecten zijn de ontwikkelingen in de afgelopen periode niet positief. De weersomstandigheden waren uitzonderlijk, in sommige delen van Nederland zelfs rampzalig. Over de opbrengstprijzen is genoeg gezegd en het beleid in de melkveehouderij wordt gedomineerd door de invoering van fosfaatrechten en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. En dan nu de ontstane schijnzekerheid en de knellende situatie waar groeiende melkveehouders in terecht zijn gekomen. Stuk voor stuk redenen voor een negatieve stemming. Maar wat ik mis in dit rijtje, is iemands persoonlijkheid. En kom op heren, dit is allang geen vrouwending meer! Vrouwelijke melkveehouders zullen dit beamen. Je persoonlijkheid bepaalt jouw eigen realiteit. Wie je bent en hoe je je voelt bepaalt hoe je iets waarneemt. Dat is bepalend voor de interpretatie en dan weer voor je reactie. Het is niet voor niets dat de één een donkere bril heeft en die van de ander de spreekwoordelijke roze kleur krijgt. Dat beïnvloedt zeker het ondernemerschap.

Bijzondere overeenkomst tussen al die zaken die de stemming van melkveehouders bepalen is ook dat een ondernemer daar allemaal geen invloed op heeft! En daar zit juist de kwaliteit van een goede ondernemer. Focus je op zaken waar je wel invloed op hebt en steek daar je energie in.

Het koesaldo is een goed kengetal om managementprestaties in beeld te brengen en de kostprijs te verlagen. Sinds een aantal jaren hanteren we dat, omdat we afgestapt zijn van een saldo per 100 kg melk. De meest knellende productiefactor op het bedrijf bepaalt immers het rendement. Hoe je het ook benaderd (stal, vergunning, arbeid of fosfaat) op verreweg de meeste bedrijven is het aantal koeien de beperkende factor. Het koesaldo bestaat uit de opbrengsten melk en omzet en aanwas vermindert met de krachtvoerkosten en de veekosten per koe. Op het gemiddelde bedrijf was het koesaldo in het eerste halfjaar van 2016 € 886 per koe. Maar de verschillen tussen de bedrijven zijn enorm groot. Tal van kansen nog!

De toekomst ziet er volgens de melkveehouders een stuk rooskleuriger uit, geeft het LEI aan. Zo'n 40% van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende zes maanden wel te investeren. De helft van deze groep investeert méér dan vorig jaar. De investeringsgroei is het grootst in de melkveehouderij. Daar maak ik me dan zorgen om. Een investering betekent vaak een hogere kritieke opbrengstprijs voor de langere termijn in plaats van een lagere. Wordt het niet eens tijd om te investeren in een financiële buffer? Of is mijn persoonlijke bril dan toch iets minder roze dan die van de gemiddelde melkveehouder?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ineke
Portretfoto van Ineke Couwenberg
Marktmanager agro
Bel
013-4647127
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan