Hoe goed bent u voorbereid op een verwoestende stalbrand?

8 maart 2023
Artikel

Er zijn calamiteiten waarvan u hoopt dat ze u nooit overkomen, zoals een stalbrand. Zo’n calamiteit kondigt zich nooit aan. Zorg daarom dat u zaken vooraf goed regelt.

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Stal

Situatie rondom een stalbrand

Bij een stalbrand is het eerst belangrijk om regie te krijgen over de situatie. De brandweer zet hiervoor een procedure in werking. De brandweer schakelt ook Salvage in, een stichting die overkoepelend werkt voor alle verzekeringsmaatschappijen. Deze stichting geeft u de eerste tips en adviezen om de calamiteit zo goed mogelijk te beheersen. De volgende stap is om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekeraar. Betrek hier uw financieel adviseur bij. Zelf bent u emotioneel betrokken bij uw bedrijf. Een adviseur kan beter afstand nemen en de gesprekken met verschillende partijen tactvol voeren. Blijf gedurende de dagen na de brand in contact met uw verzekeraar, zodat u op papier heeft staan wat de kosten zijn en of deze onder uw verzekering vallen.

Verzekering voor financiële schade

Bij een calamiteit is er naast emotionele schade ook sprake van grote financiële schade. Hiervoor heeft u een verzekering afgesloten. Op de verzekeringspolis wordt verwezen naar clausules, de algemene voorwaarden en de specifieke voorwaarden voor de desbetreffende verzekering. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de polisvoorwaarden en waar u wel en niet voor verzekerd bent. Voor de schadedekking is het belangrijk dat u zich aan deze voorwaarden heeft gehouden, zoals voldoende brandblusapparaten en elektrakeuring. Deze voorwaarden zijn er voor de veiligheid van u en uw omgeving. Maar als blijkt dat u niet voldoet aan de voorschriften of onvoldoende gedekt bent na een calamiteit is dat een zeer onaangename verrassing.

Controleer uw verzekering op belangrijke aspecten

Controleer uw verzekering op onderstaande aspecten. Met een tijdige check voorkomt u onaangename verrassingen. 

  • Voor welk bedrag bent u verzekerd per gebeurtenis? Is dit op basis van de vervangingswaarde (herbouwwaarde) of dagwaarde en is er een maximum bedrag opgenomen?
  • Is er nog asbest aanwezig? Welke gevolgen heeft dit voor de dekking?
  • Zijn de opruimingskosten meeverzekerd en voor welk bedrag?
  • Heeft u een bedrijfsschadeverzekering? Wat is het verzekerde bedrag? Geldt dit voor één of twee jaar? Is dit nog toereikend voor de huidige situatie? Hoewel de verzekeringspremie elke keer weer pijn doet, bent u achteraf blij dat u het zo goed geregeld heeft. In de praktijk blijkt ook vaak dat een bedrijfsschadeverzekering voor één jaar tekort is.

Noodopvolgingsplan

Na een stalbrand komt u plots voor wezenlijke beslissingen te staan. En dat in een periode waarin u niet in staat bent om daarover helder na te kunnen denken en er geen tijd is om beslissingen vooruit te schuiven. Met een noodopvolgingsplan kunt u terugvallen op een draaiboek voor een crisissituatie. Zo waarborgt u de continuïteit, beperkt u de gevolgen en bent u voorbereid op een crisissituatie.

Het noodopvolgingsplan is een stappenplan waarbij vooraf bedacht is, wat de noodzakelijke stappen zijn in verschillende soorten crisissituaties. Dat helpt u en anderen om in moeilijke tijden de juiste dingen te doen en die beslissingen te nemen, die de continuïteit van het bedrijf waarborgen.

Meer weten?

Beoordeel of uw verzekering nog passend is bij uw huidige bedrijfsvoering. Zorg daarnaast voor een noodopvolgingsplan om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen. Een bedrijfsadviseur van ABAB Agro Advies ondersteunt u hierbij graag. Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 013-4647290 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over de calamiteiten zoals een stalbrand? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan