Het zonnetje schijnt in de varkenshouderij

6 maart 2020
Artikel

Het jaar 2019 had historisch hoge voerwinsten en daarmee goede bedrijfsresultaten. Het jaar begon ‘gewoontjes’, zeker voor de vleesvarkenshouderij. Met name in de tweede helft van 2019 laten ook de vleesvarkensprijzen een positief verloop zien. De voerwinst in 2019 komt voor de zeugenhouderij dan ook boven de € 1.000 per zeug uit. De voerwinst in de vleesvarkenshouderij stijgt tot iets boven de € 100 per gemiddeld aanwezig vleesvarken.

Portretfoto van Remco Janssen
Neem contact op met:
Remco Janssen Bedrijfsadviseur
Varkenshouderij

Meer fiscale druk

De bedrijfsresultaten vallen in 2019 mogelijk nog wat hoger uit door een hogere waardering van de dieren op de eindbalans van 2019 in vergelijking met de beginbalans. In de vleesvarkenshouderij zorgt dit voor een extra resultaat van € 25 tot 30 per aanwezig vleesvarken. Goede bedrijfsresultaten geven doorgaans ook meer fiscale druk; meer te betalen belasting dus. Om uit te vinden of uw structuur nog past bij uw persoonlijke situatie, bedrijf en ambitie voor de toekomst, kan een heroverweging hierin zinvol zijn.

Goed gevulde spaarpot

De zon blijft natuurlijk niet altijd schijnen; na de zomer volgen een herfst en winter. Om deze winter door te komen, is het zaak een spaarpot te vormen met de extra inkomsten van vandaag. Op een hete zomer kan zomaar een extra koude winter volgen, dus een goed gevulde spaarpot is raadzaam. Een niveau van € 300 per zeug en € 40 per vleesvarken lijkt een goed uitgangspunt.

Rendement op geïnvesteerd vermogen

Nog een gezegde is ‘dat je het dak moet repareren als de zon schijnt’. Nu 2019 achter ons ligt, is het belangrijk om de resultaten te analyseren en de verbeterpunten aan te merken. Hiervoor is er het kengetal productieresultaat in 2019 vertaald naar de lange termijn bij gemiddelde marktprijzen. Dit geeft een goed inzicht hoe u in een gemiddeld jaar met de uitgangspunten van 2019 zou scoren en voldoende bestand bent tegen onstuimige weersomstandigheden. Het productieresultaat kunnen we met u in beeld brengen door de voerwinst te bepalen en hierop de toegerekende kosten in mindering te brengen. Hieruit volgt het saldo. Door hier de arbeidskosten vanaf te trekken, resteert het productieresultaat; een maat voor rendement op geïnvesteerd vermogen.

Meer weten?

Onlangs hielden we een webinar rond het kengetal productieresultaat, dat u hier kunt terugkijken. Wilt u meer weten over de financiële resultaten in de varkenshouderij? Neem dan contact op met bedrijfsadviseur Remco Janssen op telefoonnummer 0492-579831 of stuur Remco een e-mail.

Wilt u meer weten over de financiële resultaten in de varkenshouderij? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Remco
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan