Het wat en waarom van een levenstestament

8 april 2018
Artikel

Steeds meer mensen kiezen naast het opstellen van een testament voor een levenstestament. Hiermee leggen zij vast wie voor hen beslissingen mag nemen als zij het zelf niet meer kunnen door bijvoorbeeld een ernstig ongeval of ziekte. Met een levenstestament houdt u de regie over uw leven en toekomst. Maar wat is nu precies een levenstestament en waarom wordt er steeds vaker voor een levenstestament gekozen?

Portretfoto van René Scharro
René Scharroo Senior belastingadviseur
Een persoon tekent een levenstestament

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament zorgt ervoor, dat als u zelf niet meer goed beslissingen kunt nemen, alles wordt geregeld op de manier die u wilt en door de mensen die u volledig vertrouwt. Bij het opstellen van een levenstestament geeft u aan een of meer personen een volmacht om uw belangen en wensen zowel zakelijk als privé te behartigen.

Waarom een levenstestament?

Wanneer u door een ongeval of ziekte niet meer in staat bent om zelf te handelen en om uw eigen belangen te behartigen, dan zijn de mensen in uw nabije omgeving genoodzaakt bij de rechter een procedure tot onderbewindstelling van uw vermogen op te starten. Pas nadat de onderbewindstelling door de rechter is uitgesproken, kunnen er weer handelingen namens u worden verricht.

Deze procedure duurt vaak een aantal weken. Bent u ondernemer dan kan uw onderneming hierdoor in ernstige problemen komen. Echter, ook particulieren ondervinden de nodige problemen. Voor bijvoorbeeld de verkoop van het woonhuis en het doen van schenkingen moet namelijk vooraf toestemming van de rechter worden gevraagd. Bovendien moet de bewindvoerder jaarlijks een vermogensoverzicht ter goedkeuring bij de rechter overleggen. Dit alles is gemakkelijk te voorkomen door het opstellen van een levenstestament.

Verschil testament en levenstestament

Met een gewoon testament bepaalt u wat er met uw bedrijf en vermogen gebeurt als u er niet meer bent. Een levenstestament is ervoor het moment dat u nog leeft. Het is belangrijk dat het levenstestament en het testament goed op elkaar aansluiten.

Wilt u meer weten over het levenstestament? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Download icoon voor de checklist aandachtspunten bij overlijden

Aandachtspunten bij overlijden

Download onze checklist
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan