Heffing van energiebelasting en Opslag Duurzame Energie tijdelijk uitgesteld

14 mei 2020
Artikel

De heffing van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf wordt tijdelijk uitgesteld voor de maanden april, mei en juni. Het uitstel van betaling leidt tot meer liquiditeit voor de afnemers van elektriciteit en aardgas, zoals de sierteelt en de glastuinbouw.

Portretfoto van Sander Janssens
Neem contact op met:
Sander Janssens Senior belastingadviseur
Heffing van energiebelasting en Opslag Duurzame Energie tijdelijk uitgesteld

De voorwaarden

Uw bedrijf of organisatie komt in aanmerking voor het uitstellen van de betaling van energiebelasting en ODE onder deze voorwaarden:

  • U ontvangt iedere maand een eindfactuur van uw energieleverancier.
  • Deze eindfactuur heeft betrekking op het werkelijke verbruik van elektriciteit en/of gas over de periode van een kalendermaand.

Het maakt niet uit op welke manier u deze eindfactuur betaalt (vooruitbetaling, in een keer of uitgesteld).

Deelname energieleveranciers

Het merendeel van de energieleveranciers maakt gebruik van de maatregel en brengt bij de betreffende klanten tijdelijk geen energiebelasting en ODE in rekening over de tweede, derde en vierde belastingschijf. Een deel van de energieleveranciers, in de regel de kleinere, kan dit vanwege de uitvoeringslasten die hiermee gepaard gaan en de gevolgen van de coronacrisis voor hun personele bezetting naar verwachting niet doen.

Uiterlijk in oktober 2020 worden de energiebelasting en de ODE over april tot en met juni alsnog in rekening gebracht.

Mogelijkheden energieleveranciers

Wanneer u moeite heeft met het betalen van uw energierekening, hebben energieleveranciers verschillende mogelijkheden beschikbaar om u te helpen. Zo kunnen energieleveranciers waar mogelijk een specifieke betalingsregeling bieden of tijdelijk het maandbedrag of de incassodatum aanpassen.

Als er voor uw bedrijf sprake is van een lager dan verwacht gebruik, vanwege het feit dat uw bedrijf op dit moment dicht is of minder produceert dan normaal gesproken het geval is, kunt u in overleg met uw energieleverancier kijken of het mogelijk is om uw voorschotbedrag naar beneden bij te stellen.

Uw energieleverancier informeert u

U hoeft zich nu niet te melden bij uw energieleverancier. Energieleveranciers hebben tijd nodig om de maatregel in hun systemen te implementeren. Houd daarom de communicatie van uw leverancier in de gaten voor informatie over de uitvoering van de maatregel. Uw energieleverancier informeert u ook over de verdere details van de uitvoering die voor u gelden. Indien uw energieleverancier de maatregel bij u toepast, brengt uw energieleverancier voor leveringen in de maanden april, mei en juni 2020 geen energiebelasting en ODE, noch de btw hierover, bij u in rekening. Dit ziet u terug op uw facturen voor die leveringen. Het uitstel over leveringen in de maand april 2020 worden pas zichtbaar op de factuur die u in mei 2020 ontvangt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het tijdelijke uitstel van de heffing van energiebelasting en Opslag Duurzame Energie? Neem contact op met Sander Janssens, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 076-5438032 of stuur Sander een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sander
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan