Handen aan het stuur houden

29 januari 2019
Blog

Een artikel over verkeersveiligheid of rijvaardigheid vanuit ABAB? Nee hoor, het gaat over ondernemen en zelf de koers van uw bedrijf bepalen. Het lijkt voor de hand te liggen: op uw bedrijf bepaalt u wat er gebeurt. In mijn werk merk ik vaak dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Soms trekken vreemde handen opeens aan het stuur. Ze proberen de rijrichting te veranderen zonder dat u daarom gevraagd hebt en soms lukt dat nog ook. Die handen kunnen van de overheid (gemeente, provincie, ministerie) zijn, maar ook van de bank of zelfs van uw afnemers of leveranciers. 

Portretfoto van Erik van Gorp
Geschreven door:
Erik van Gorp Agrarisch bedrijfsadviseur
Landbouwmachine

Hoe houdt u het stuur in eigen handen?

De ene keer heeft het niet zo veel impact als iemand anders bijstuurt. In andere gevallen heeft het wel een grote invloed op de bedrijfsvoering en de toekomst van het bedrijf. Elke ondernemer zou ernaar moeten streven om zelf de koers te blijven bepalen. Hieronder zal ik een aantal zaken toelichten die aan dit streven kunnen bijdragen. Kortom, wat kunt u doen (of laten) om ervoor te zorgen dat u zelf de zeggenschap over het stuur van uw bedrijf houdt?

Essentieel hierbij is inzicht in uw onderneming, toekomstperspectief en omgeving. Door deze zaken goed in beeld te hebben en continu bij te stellen, weet u wanneer u bij een afslag, splitsing of kruispunt aankomt. Met andere woorden: u weet wanneer er iets te kiezen valt en wat de keuzes inhouden. Om te voorkomen dat u een weg inrijdt die na enige tijd een hobbelig of modderig zandpad blijkt of zelfs doodloopt, moet u weten waar de keuzes naartoe leiden.

Vooruitkijken is essentieel bij het voeren van een onderneming. Ik heb zeker niet de illusie dat ik de toekomst kan voorspellen. Wel ben ik ervan overtuigd dat het helpt om op gezette tijden stil te staan en om u heen te kijken. Daarbij moet u los proberen te komen van de dagelijkse routine en werkzaamheden. Een adviseur kan u prikkelen om de uitdagingen die op u afkomen weloverwogen mee te wegen bij het bepalen van uw koers voor de komende jaren. Soms moet dat met cijfers. De ene keer volstaan globale berekeningen, de andere keer kan het nodig zijn om uw bedrijf grondig door te rekenen in een prognose (misschien zelfs in meerderde scenario’s).

Onderneem vanuit kansen

Tenslotte zou ik u het volgende advies willen geven: focus u bij het uitzetten van de koers op zaken waar u invloed op hebt. Ik merk dat er vaak veel tijd en energie besteed wordt aan (frustratie over) zaken die een ondernemer niet of slechts heel beperkt kan beïnvloeden. Ondernemen vanuit kansen is leuker dan vanuit bedreigingen. 
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erik
Portretfoto van Erik van Gorp
Agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942632
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan