Grote werkgever moet CO2-uitstoot reizende werknemer bijhouden

1 februari 2022
Artikel

Het kabinet wil dat grote werkgevers de emissies van woon-werkverkeer en zakelijke reizen van hun werknemers gaan bijhouden en beperken. Dit levert voor deze bedrijven extra administratiedruk op.  

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Jurist arbeidsrecht en mediator
Reizende werknemers

Meer dan honderd medewerkers

De nieuwe maatregel gaat gelden voor bedrijven met meer dan honderd medewerkers. In Nederland zijn dat er zo’n zevenduizend. Het was de bedoeling de nieuwe regel in te voeren per 1 januari 2022, maar door de lange kabinetsformatie kon deze nog niet officieel goedgekeurd worden. Verwacht wordt dat dit alsnog snel gebeurt.

Maximum op CO2-uitstoot zakenreizen

Tot 2030 moet de uitstoot van werkverkeer omlaag met 1 miljoen ton CO2. Daarom wil het kabinet vanaf 2026 een maximum zetten op de CO2-uitstoot van zakenreizen. Dit betekent dat de gemiddelde uitstoot per zakelijke reiskilometer niet meer hoger mag zijn dan 96 gram. Later komt er mogelijk ook nog een norm voor woon-werkverkeer, om werknemers te stimuleren te reizen met trein, bus, fiets of elektrische auto.

Daarnaast moeten deze grote bedrijven jaarlijks gaan rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Ze moeten dus bijhouden hoe hun personeel reist. Het is daarom verstandig om nu al de CO2-uitstoot van het zakelijk en woon-werkverkeer van uw medewerkers inzichtelijk te maken.

Meer informatie of advies

Wilt u weten wat deze maatregel betekent voor uw bedrijf of heeft u hulp nodig bij de administratie? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647219 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Jurist arbeidsrecht en mediator
Bel
024-6485817