Grond verkopen: de aandachtspunten

18 april 2023
Artikel

Steeds meer agrarisch ondernemers worden benaderd door projectontwikkelaars om (een deel van) hun grond te verkopen voor woningbouw of een zonnepark. Er komt dan ineens veel op u af. Zowel op financieel, fiscaal als juridisch gebied valt er veel te winnen. Waar moet u op letten als u met een projectontwikkelaar in zee gaat? De aandachtspunten op een rij.

Portretfoto van René van der Heijden
Neem contact op met:
Rene van der Heijden Senior bedrijfsadviseur
Grond voor woningbouw

Allereerst is het belangrijk om uzelf de vraag te stellen hoeveel impact de verkoop van uw grond heeft op uzelf en uw bedrijf. Kunt u nog verdergaan met uw bedrijf of overweegt u te stoppen? Als u ervoor kiest om verder te gaan met uw onderneming, kan dat dan in afgeslankte vorm? Of kiest u ervoor om vanuit de bestaande locatie op een andere plek uit te breiden of uw bedrijf te verplaatsen? Of is emigreren iets voor u?

Welke koers gaat u varen?

U bepaalt welke koers u vaart. Afhankelijk van uw keuze richting uw toekomst en die van uw bedrijf levert dat kansen, maar ook bedreigingen op. Om als ondernemer het stuur stevig in handen te houden en regie te hebben op wat er op u afkomt, is het belangrijk om ruim van tevoren uw strategie te bepalen.

Consolideren

Komt u na de verkoop van uw grond voor woningbouw of een zonnepark bestemming technisch knel te zitten en wilt u niet verplaatsen? Of kiest u bijvoorbeeld vanwege uw leeftijd en het gebrek aan opvolging voor consolidatie? Dan is het de vraag of u met uw bedrijf nog voldoende inkomen genereert voor uw privé-uitgaven, aflossingsverplichtingen en verplichtingen aan crediteuren.

Bedrijfsovername

De verkoop van een deel van de onderneming aan een projectontwikkelaar kan zomaar een toekomstige bedrijfsoverdracht doorkruisen. Ga om die reden in gesprek met de potentiële opvolger en bespreek zijn visie op het bedrijf als een deel van de onderneming verkocht wordt. Wees ervan bewust dat de stem van de opvolger hierin belangijker is dan de stem van de overdrager. De opvolger moet immers verder met het nieuwe of aangepaste bedrijf.

Bedrijfsverplaatsing 

Als u ervoor kiest om grond te verkopen aan een projectontwikkelaar en uw bedrijf te verplaatsen, dan heeft dat een grote impact op uw bedrijf, uw personeel, maar ook op u en uw familie. Is dit wenselijk en zo ja, wat komt er allemaal op u af?

Bedrijfsbeëindiging

Kiest u ervoor om uw grond te verkopen en met uw bedrijf te stoppen, dan heeft u nog veel keuzes te maken. Hoe gaat u uw vrije tijd invullen? Wat doet u met de gebouwen? Blijft u op de huidige locatie wonen of gaat u verhuizen? Daarnaast heeft u ook te maken met fiscale en juridische consequenties. Hoeveel belasting moet u betalen? Houdt u nog genoeg inkomen over? Hoe kunt u uw vermogen het best overdragen naar uw kinderen? Is het vervreemdingsbeding nog van kracht uit de tijd dat u het bedrijf van uw ouders overnam? En als dat zo is, hoe moet het vervreemdingsbeding uitgevoerd worden? In het whitepaper 'Stoppen met uw bedrijf: zes aandachtspunten' vindt u een overzicht van de zes onderdelen waarmee u rekening moet houden als u overweegt te stoppen met uw bedrijf.

Consequenties

Als u wordt benaderd om uw grond te verkopen voor woningbouw of een zonnepark zijn de belangen enorm. De emotionele, financiële, fiscale en juridische consequenties van dergelijke trajecten zijn groot en bijzonder ingewikkeld. Als u er voor u en uw bedrijf op alle fronten het maximale uit wilt halen, dan kunt u deze zaken ook niet los van elkaar zien. Het loont om voor een laagdrempelige, integrale aanpak te kiezen.

Meer informatie of advies

Zoals u ziet, is het geen eenvoudige keuze die u moet maken als u wordt benaderd door een projectontwikkelaar. Laat u daarom goed adviseren. Neem voor meer informatie of advies contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-47358783 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rene
Download whitepaper icoon

Stoppen met uw bedrijf

Zes aandachtspunten
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu