'Groei was nooit een doel, het kwam op ons pad'

6 december 2016
Referentie

Jong Fruit B.V. teelt op drie locaties in Dongen het hele jaar door aardbeien. Hiermee is het bedrijf uniek in de wereld. Rob van der Wouw is samen met zijn broer Arian de Jong eigenaar van de onderneming. In totaal beschikt Jong Fruit over 14 hectare glasaardbeien, waarvan 3 hectare onder groeilicht, in totaal wordt er 2,2 miljoen kilo aardbeien per jaar geoogst. Er wordt gewerkt met 12 vaste medewerkers en een flexibele pool van Poolse uitzendkrachten. Het medewerkersbestand varieert van 75 medewerkers in rustigere periodes tot 160 medewerkers in de verschillende pieken verdeeld over het jaar. Rob van der Wouw, naast eigenaar van Jong Fruit ook lid van de Raad van Commissarissen van The Greenery, vertelt over het bedrijf en de samenwerking met ABAB Accountants en Adviseurs.

In gesprek met:
Rob van der Wouw, Jong Fruit B.V.
Jong Fruit tuinbouwbedrijf

Groeikansen

“We maakten met ons bedrijf de afgelopen decennia een enorme groei door. Mijn stiefvader richtte het bedrijf in 1969 op en teelde toen met name prei, spruiten en spinazie, maar ook aardbeien. Van jongs af aan was ik werkzaam in het bedrijf. In 1992 vroeg mijn stiefvader of ik in het bedrijf wilde stappen. Een mooie kans, maar ik had wel een eigen visie op de toekomst van het bedrijf. Het telen van aardbeien paste hier het beste bij. Hier lagen de groeikansen en konden we onze marktpositie vergroten. In de daaropvolgende jaren groeiden we sterk, qua omzet, hectares en personeel. Inmiddels beschikken we over 3 locaties in Dongen.”

“In 2008 stapte mijn broer ook in het bedrijf. We vullen elkaar goed aan en hebben ieder onze specialiteiten. Zo is Arian met name bezig met de productie, in samenwerking met The Greenery, het personeelsbeleid en -planning en het liquiditeit- en rentabiliteitsplan. Ik houd me bezig met de teelt en alle technische aspecten die bij het bedrijf komen kijken. De algemene managementtaken vallen onder mij. Maar in het verlengde van onze verantwoordelijkheden zorgen we beiden voor de bijbehorende administratietaken.”

Brede ondersteuning

“Toen ik in het familiebedrijf stapte, had ik een duidelijke visie. Ik vond dat we daarbij een goede adviseur nodig hadden. We moesten een professionaliseringsslag maken. Onze toenmalige boekhouder paste hier niet meer bij. Hij kon ons niet in onze groeiambities adviseren. We raakten in gesprek met ABAB en er was direct een klik. Sindsdien werken we samen. Dat is dus al bijna 25 jaar.” 

“Tot 2008 werkte ik met mijn ouders in een maatschap. Vervolgens heb ik het bedrijf samen met mijn broer overgenomen. ABAB heeft ons hierin uitstekend begeleid en ondersteund. Inmiddels nemen we een breed palet aan diensten bij ABAB af. Het is prettig dat we voor alles bij één partij terecht kunnen. Van accountancy, juridisch en fiscaal advies, ondersteuning bij de aanvraag van vergunningen en subsidies, het controleren en samenvatten van een bedrijfsplan voor de bank tot salaris- en personeelsadvies. Omdat we met een flexibele pool aan medewerkers werken, die we op eigen terrein huisvesten, hebben we een eigen uitzendbureau. Er spelen regelmatig verschillende vraagstukken op het gebied van salarisadministratie en het personeel.”

Vertrouwensband

“Frits van Dijkman is onze relatiemanager. Hij is vast aanspreekpunt en brengt ons zo nodig in contact met de specialisten van ABAB. Inmiddels hebben we ook bij de specialisten, zoals de juristen en belastingadviseurs, onze vaste contacten. We kunnen snel met hen schakelen en dat maakt de samenwerking erg efficiënt. Als ik een algemeen probleem of vraagstuk heb wat ik niet direct bij een van mijn vaste contacten kan wegleggen, schakel ik Frits in. HIj pakt het dan verder op. Omdat we zo’n brede dienstverlening afnemen, is het prettig dat er iemand binnen ABAB de processen bewaakt en medewerkers waar nodig voor ons aanstuurt. Dit werkt erg goed en is een duidelijke meerwaarde van de aanpak van ABAB.”

“Ik kan niet zeggen dat er in de 25-jarige samenwerking nooit iets is voorgevallen. In iedere goede relatie speelt er weleens iets. Frits staat echter altijd open voor feedback en verbeterpunten. En als er problemen zijn, is er een luisterend oor en worden zaken direct opgepakt. Er is een vertrouwensband ontstaan. Dat vind ik belangrijk voor een succesvolle samenwerking.”

Analyse is belangrijk

“Mijn vrouw is verantwoordelijk voor de verwerking van onze administratie. Zij boekt alles zelf in via Mijn ABAB. Dit werkt erg goed. Door onze groei in de afgelopen jaren is het nog lastig om in de bedrijfsmonitor van Mijn ABAB vergelijkingen te maken met voorgaande jaren, maar we willen hier de komende jaren meer gebruik van gaan maken. Toch kunnen we met de cijfers uit Mijn ABAB en onze eigen inzichten goede prognoses maken. Dit is iets wat bij ons erg speelt. Analyse van de teelt is ontzettend belangrijk en veel branchegenoten onderschatten dit nog. Wij willen 10 dagen na iedere oogst een analyse hebben. We weten dan wat de teelt gekost heeft en wat het heeft opgeleverd. Ik heb kengetallen altijd paraat en wil kunnen verklaren waarom iets wel of niet goed is gegaan, zodat we ons proces waar nodig kunnen aanpassen. De ontwikkelingen op dit gebied staan bij ABAB gelukkig ook niet stil en daar profiteren wij van mee.”  

Profiteren en risico's spreiden

“ABAB houdt ons regelmatig op de hoogte van ontwikkelingen binnen de branche en wijzigingen in wet- en regelgeving. Ik heb niet altijd tijd om alles bij te houden. Het is dan ook prettig dat ik voor urgente en belangrijke topics, zoals bijvoorbeeld de Wet werk en zekerheid en transitievergoeding, direct op de hoogte word gebracht, zodat we hierop kunnen acteren.”

“Groei is binnen ons bedrijf nooit een doel op zich geweest, het kwam altijd op ons pad en hiervan hebben we geprofiteerd. Het belangrijkste richting de toekomst is dat onze liquiditeit zo vlak mogelijk blijft en we de risico’s zoveel mogelijk spreiden. Het voordeel is dat wij niet afhankelijk zijn van één piek, maar het hele jaar door aardbeien oogsten. Ook willen we de komende jaren onze bedrijfsprocessen finetunen. Er kan namelijk altijd wel iets beter. Ik zie de samenwerking met ABAB als een continu proces en wil hier de komende jaren ook zoveel mogelijk uithalen.”

Wilt u meer weten over groei? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frits
Portretfoto van Frits van Dijkman
Senior relatiemanager tuinbouw
Bel
076-5438036