Goed werkgeverschap doet goed volgen

3 april 2017
Blog

Laatst sprak ik een gerberakweker die bewust zijn arbeidskosten verhoogde. Dat hoor je niet vaak. Zeker niet bij een product waar de prijzen onder druk staan. Dus waarom zou hij dat doen? Vanuit de oprechte overtuiging dat zijn mensen hét verschil maken. Juist door meer aandacht te schenken aan kwaliteit en hier bewust op te sturen, gebeurt er veel. Doordat zijn mensen netter en beter werken neemt niet alleen de kwaliteit van het product toe, ook de teelt werd beter. Binnen een half jaar ontstond er een andere focus met zichtbaar resultaat. Naast de technische en financiële effecten is het allermooiste resultaat het toegenomen werkplezier.

Portretfoto van Eric Flinterman
Geschreven door:
Eric Flinterman Senior relatiemanager tuinbouw
Mensen in gesprek voor planten

De markt stelt steeds hogere eisen aan het product en de flexibiliteit van het leveren. Dit is en blijft mensenwerk. U wilt waardering in de markt als teler en merk. Uw medewerkers willen hetzelfde als onderdeel van uw bedrijf. Goed werkgeverschap laat zich niet alleen uitbetalen in een betere prijs voor uw bloemen, maar ook in een gemotiveerd team dat beter presteert, minder ziekteverzuim heeft en ervoor gaat als het even spannend is. Daarnaast wordt u door de wetgever beloond met gunstige regelingen als u uw mensen op de loonlijst heeft. Zo kunt u met de cafetariaregeling al jaren veel geld voor uw buitenlandse werknemers besparen en biedt u daarmee de werknemer ook een hoger netto loon. Bovendien is dit jaar de LIV (lage inkomensvoordeel) in het leven geroepen. Hiermee bespaart u zelfs één euro per uur voor uw werknemers met ongeveer het minimum loon.

Ook beoordelings-en functioneringsgesprekken vinden steeds meer plaats binnen de sector. Gelukkig zien telers ook bij seizoenwerkers en buitenlandse werknemers de toegevoegde waarde van sturing. Ik zie ondernemers genieten van hoe mooi het is om hun team steeds beter te laten functioneren. Die telers die naast telen en verkopen aandacht hebben voor hun personeel, kunnen zich onderscheiden. Wilt u ook starten met sturing van uw medewerkers, dan is het wel belangrijk om dit goed aan te pakken. Het voeren van dergelijke gesprekken vraagt om specifieke vaardigheden. Die kunt u snel en makkelijk aanleren met de hulp van een goede P&O-adviseur.

Ik ben blij dat ik steeds vaker goed werkgeverschap zie. Ondernemers die hun verantwoording steeds serieuzer nemen op dit vlak zorgen dat de sector aantrekkelijker wordt om in te werken. Het mooie daarvan is dat het personeel dan ook meer verantwoording op zich neemt. Goed werkgeverschap doet goed volgen! En dat komt het product en dus het succes van uw onderneming uiteindelijk alleen maar ten goede.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Eric helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Senior relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan