Gezamenlijk eigendom auto verhindert bijtelling niet

Ook wanneer er sprake is van gedeeld eigenaarschap van een auto tussen de werkgever en werknemer, is er bijtelling auto van de zaak  van toepassing. Dit blijkt uit een uitspraak van het Hof van Den Haag.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Twee mensen schudden de hand over gezamenlijk eigendom auto van de zaak

Het privégebruik van een auto van de zaak door een werknemer is een voordeel dat in de loonheffing wordt betrokken. Stelt u als werkgever een auto aan de werknemer ter beschikking, dan gaat de wet er vanuit dat dit ook voor privégebruik geldt. Is er sprake van gedeeld eigendom van de auto, dan maakt dit geen verschil voor de bijtelling.
 
Casus
Een procedure voor Hof Den Haag had betrekking op de vraag of er sprake is van het ter beschikking stellen van een auto door de werkgever wanneer de auto aan de werkgever en de werknemer gezamenlijk toebehoort. De werkgever was een bv. De werknemer was de directeur-grootaandeelhouder (dga) van de bv. De bv was voor 75% eigenaar van de auto en de dga voor 25%.

Het hof vond aannemelijk dat de dga het gebruik van de auto had en dat de kosten, lasten en afschrijvingen van de auto dus respectievelijk 75% voor de bv en  25% voor de dga waren.

Dga geen mindering in eigen bijdrage

Het hof was van oordeel dat de bv haar aandeel in de auto ook voor privédoeleinden aan de dga ter beschikking heeft gesteld. Dat betekende dat de dga 25% van 75% van de cataloguswaarde van de auto bij zijn inkomen moest tellen. Op de bijtelling kwam geen eigen bijdrage van de dga in mindering, omdat de bedragen die voor rekening van de dga kwamen volgens de afspraak met de bv uitsluitend betrekking hadden op zijn aandeel in de auto. De dga betaalde deze bedragen niet voor het privégebruik van het aan hem ter beschikking gestelde aandeel van de bv in de auto.

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2018

Auto van de zaak

Regelgeving 2018
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan