Gewijzigd beleid: hogere belastingdruk internationale bestuurders

21 juli 2022
Artikel

De goedkeuring voor het toepassen van de vrijstellingsmethode bij internationale bestuurdersbeloningen wordt ingetrokken per 1 januari 2023. Deze wijziging kan leiden tot een hogere belastingdruk op buitenlandse directeurs- en commissarisbeloningen.

Portretfoto van Loes van Baast
Neem contact op met:
Loes van Baast Global mobility specialist | Tax
Directeuren in gesprek

Internationale bestuurdersbeloningen

De beloning die een in Nederland woonachtige bestuurder ontvangt, is in Nederland belast met inkomstenbelasting. Is de onderneming die de beloning betaalt in het buitenland gevestigd? Dan wordt de belastingheffing in belastingverdragen meestal toegewezen aan dat andere land. Ter voorkoming van dubbele belastingheffing geeft Nederland dan belastingvermindering. De manier waarop deze vermindering wordt berekend, verandert mogelijk door het gewijzigde beleid.  

Wat is de vrijstellingsmethode?

Volgens het huidige beleid keurt de staatssecretaris van Financiƫn al vele jaren goed dat (onder voorwaarden) de vrijstellingsmethode wordt toegepast. Bij deze methode wordt de Nederlandse inkomstenbelasting verminderd op basis van het in Nederland toepasselijke belastingtarief. Met het gewijzigde beleid mag de vrijstellingsmethode niet meer worden toegepast voor bestuurdersbeloningen, tenzij het belastingverdrag de vrijstellingsmethode van toepassing verklaart. Zoals bijvoorbeeld bij het verdrag tussen Nederland en Luxemburg.

Wat is de verrekeningsmethode?

Nu de goedkeuring om de vrijstellingsmethode te gebruiken is ingetrokken, mag vanaf 2023 enkel de verrekeningsmethode (ook wel creditmethode) worden toegepast. Bij deze methode wordt de Nederlandse inkomstenbelasting verminderd met de in het buitenland betaalde belasting. Is de buitenlandse belasting hoger? Dan betaalt Nederland het verschil niet terug. Als de buitenlandse belasting lager is, dan blijft het restant van de Nederlandse belasting staan.

Bij de verrekeningsmethode wordt de bestuurdersbeloning belast tegen het hoogst toepasselijke belastingtarief van beide landen. In veel situaties zorgt deze methode per saldo voor een hogere belastingdruk dan de vrijstellingsmethode. Wij denken graag met u mee over mogelijkheden om te anticiperen op het gewijzigde beleid.

Meer informatie of advies

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten welke gevolgen dit specifiek voor u heeft? Neem contact op met Loes van Baast, global mobility specialist - tax, via telefoonnummer 040-2942601 of stuur Loes een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Loes
Portretfoto van Loes van Baast
Global mobility specialist | Tax
Bel
+31402942601
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan