Gevolgen van het coronavirus (COVID-19) voor het pensioen van uw werknemers

17 maart 2020
Artikel

De wereldwijde opmars van het coronavirus (officieel COVID-19) roept veel vragen op bij ondernemers, zoals in hoeverre het virus de pensioenregeling van uw werknemers raakt.  Wij zetten op een rij welke onderdelen van de pensioenregelingen dit raakt en hoe u hiermee als werkgever kunt omgaan.
 

Portretfoto van Astrid Ridderhof
Neem contact op met:
Astrid Ridderhof Senior pensioenadviseur
corona pensioen

Overlijden of arbeidsongeschiktheid werknemer

Een voorbeeld. Wat gebeurt er als uw werknemer het coronavirus heeft en hierdoor komt te overlijden? Wordt het partner- en wezenpensioen dan wel uitgekeerd? En is het hierbij dan van belang of uw werknemer toch naar een risicogebied is gereisd, tegen het reisadvies in? 

We kunnen u op dit gebied geruststellen. Mocht uw werknemer overlijden als gevolg van het coronavirus, dan zullen er geen beperkingen in dekking zijn. De meeste pensioenuitvoerders hebben zich aan de richtlijnen van het Verbond van Verzekeraars geconformeerd. Het verzekerde partner- en wezenpensioen zal worden uitgekeerd. Ook bij arbeidsongeschiktheid door het coronavirus (na twee jaar ziekte) zal er geen beperking in de dekking zijn. 

Het pensioenkapitaal en de dalende aandelenmarkt

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de aandelenmarkt, die momenteel een enorme daling ondergaat.  Dit zal ook effect hebben op de koersen van de pensioen beleggingsfondsen. Het is belangrijk om de volgende twee zaken voor ogen te houden:

  1. Binnen een pensioenregeling wordt standaard belegd door middel van het lifecycle beleggen. Binnen het lifecycle beleggen worden beleggingsfondsen aangeboden waarin het risico enorm gespreid is. Daarbij wordt het risico binnen de beleggingsomgeving van uw werknemers vanaf een leeftijd van 45 tot 50 jaar afgebouwd. De laatste jaren is de pensioenbeleggingsomgeving nagenoeg risicomijdend en zullen bewegingen op de aandelenmarkt minder effect hebben op de hoogte van het pensioenkapitaal.  
  2. Pensioenfondsen zijn langetermijnbeleggers. Flinke dalingen komen vaker voor, de beurzen hebben zich altijd nog hersteld. Ook nu voorzien de beleggingsinstituten herstel op de aandelenmarkt in de tweede helft van het jaar. Veel overheden bieden omvangrijke economische steun aan de diverse markten en hebben adequate maatregelen getroffen om het coronavirus in te dammen. Het is dan ook de algemene verwachting dat de financiële markten op termijn weer in rustiger vaarwater terechtkomen.

Arbeidstijdverkorting en pensioenopbouw

Mocht u binnen uw onderneming arbeidstijdverkorting doorvoeren als gevolg van het coronavirus, dan kan dit gevolgen hebben voor de pensioenregeling van de betrokken werknemers. Neem in dit geval contact op met uw belastingadviseur of pensioenadviseur

Meer informatie

Wilt u meer weten? Onze experts houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en helpen u graag. Neem contact op met Astrid Ridderhof, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Astrid een mail. 

Voor overige vragen rondom de coronacrisis kunt u contact opnemen met een van de collega's uit het specialistenteam. Dit team is speciaal samengesteld om antwoord te geven op vragen van ondernemers over ondernemen tijdens de coronacrisis. U kunt het team bereiken via het algemene telefoonnummer 013-4647100 of het contactformulier invullen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Astrid
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan