Gesubsidieerde projecten? Behaal voordeel door btw-planning

24 april 2017
Blog

Overheden stellen voor activiteiten van algemeen belang subsidies beschikbaar. Het gaat dan vaak om projecten, waar bepaalde personen of groepen van personen baat bij hebben. Betalen deze personen geen vergoeding, dan bestaat geen recht op aftrek van btw bij het project. Het vragen van een beperkte vergoeding kan ertoe leiden dat wel recht bestaat op btw-aftrek. Met btw-planning kunt u dus voordeel behalen!

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
kunstproject in de klas

Praktijkvoorbeeld culturele instelling

Een culturele instelling verzorgt een project met als doel het verbeteren van kunsteducatie op basisscholen in een bepaalde gemeente. De organiserende instelling ontvangt van de gemeente een subsidie. De subsidie hangt niet samen met de concrete prestatie aan de scholen. Over de subsidie is geen btw verschuldigd waardoor de instelling geen recht heeft op aftrek. 

Zou het cultureel centrum van de scholen echter een (kleine) aanvullende vergoeding per leerling ontvangen, dan verricht het cultureel centrum een prestatie in het economisch verkeer. Als deze prestatie niet is vrijgesteld maar belast is met btw, dan heeft het cultureel centrum een volledig recht op aftrek van btw. Dit betekent dat zij de btw op de kosten van het project volledig kan terugvragen. De subsidie blijft ‘gewoon’ onbelast. De voldoening van btw is dan ook relatief laag: alleen over de bijdrage van de scholen is de culturele instelling btw verschuldigd.

Wilt u meer weten over btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan