Geen transitievergoeding bij bereiken AOW-gerechtigde leeftijd

12 juni 2018
Artikel

Het niet betalen van een transitievergoeding aan werknemers die de AOW- gerechtigde leeftijd bereiken, levert geen verboden onderscheid naar leeftijd op. Zo oordeelde de Hoge Raad. Deze uitzondering kan dan ook niet worden gezien als leeftijdsdiscriminatie

Portretfoto van Geert Rouwet
Geschreven door:
Geert Rouwet Jurist arbeidsrecht
Geld voor transitievergoeding

In deze zaak ging het om een werknemer in dienst bij een ziekenhuis. In de cao Ziekenhuizen is bepaald dat de arbeidsovereenkomst eindigt op de dag voorafgaand aan de datum waarop de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid geldt dat werknemers bij een dienstverband van 24 maanden of langer aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding. Een uitzondering op deze regel is de werknemer die de AOW-leeftijd bereikt (heeft).

Via de kantonrechter vroeg de werknemer aan de Hoge Raad te bevestigen dat deze uitzondering in strijd is met het discriminatieverbod wegens leeftijd. Volgens de Raad is hiervan geen sprake, omdat deze groep werknemers in principe niet meer afhankelijk is van werk om in het inkomen te kunnen voorzien. Er bestaat dan ook geen noodzaak om aan deze werknemers een transitievergoeding te betalen. Voor werknemers die nog doorwerken na de AOW-leeftijd geldt dat per individu moet worden gekeken of er voorzien is in een adequaat vervangend inkomen (lees: pensioen). Als dit het geval is, geldt ook voor deze categorie dat de werkgever geen transitievergoeding is verschuldigd.

Wilt u meer weten over de transitievergoeding? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan