Geen sprake van een schenking zonder wil om te bevoordelen

10 oktober 2018
Artikel

De successiewet vereist dat een schenking de schenker verarmt en de ontvanger verrijkt. Ook moet er sprake zijn van vrijgevigheid, oftewel de schenker is zich ervan bewust dat hij de ontvanger verrijkt én wil diegene ook verrijken. Alleen dan is er sprake van een schenking en kan de belastinginspecteur een aanslag schenkbelasting opleggen.

Portretfoto van Marloes Brands
Geschreven door:
Marloes Brands Belastingadviseur, estate planner
Geld in een geldpot voor een schenking

Voorbeeld

De Rechtbank Gelderland heeft recent de vereisten van een schenking verduidelijkt. Hierbij ging het om een directeur-grootaandeelhouder die was gescheiden van zijn vrouw. Bij de scheiding heeft zijn ex-vrouw 48% van de certificaten van zijn bv toebedeeld gekregen. Enkele jaren later heeft deze vrouw de certificaten verkocht aan haar ex-man vanwege geldproblemen. Haar ex-man betaalde toen een veel lagere prijs dan de werkelijke waarde van de certificaten. De belastinginspecteur stelde dat er in dit geval sprake was van een schenking.

Uitspraak Rechtbank Gelderland

De Rechtbank Gelderland oordeelde dat het geen schenking was, omdat de wil om te bevoordelen bij de ex-vrouw ontbrak. Zij heeft puur uit eigenbelang gehandeld, omdat zij geldproblemen had. Ze wilde liever op korte termijn geld hebben dan een mogelijk hogere opbrengst van de certificaten op de langere termijn. Dat ze hiermee haar ex-man bevoordeeld, is niet haar intentie geweest. De rechtbank oordeelde dat de aanslag schenkbelasting ten onrechte is opgelegd.

Om te beoordelen of er sprake is van vrijgevigheid moet de bewustheid tot bevoordeling apart beoordeeld worden van de wil tot bevoordeling. Het is de verantwoordelijkheid van de inspecteur om te bewijzen dat de wil tot bevoordelen bestaat.

Wilt u advies bij uw schenking? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Portretfoto van Marloes Brands
Belastingadviseur, estate planner
Bel
040-2942666
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan