Geen extra btw-aftrek op perceel- en bouwkosten nieuwbouwwoning

22 juli 2021
Artikel

De Hoge Raad is het met de Belastingdienst eens dat eigenaren van een nieuwbouwwoning geen extra btw-aftrek kunnen claimen op de perceel- en bouwkosten. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
nieuwbouw

Btw-aftrek op nieuwbouwwoningen

Wij hielden u al op de hoogte van een aantal lopende rechtszaken over btw-aftrek op nieuwbouwwoningen bij de lagere rechters (rechtbank) en de hogere rechters (hof). De Hoge Raad oordeelde nu in een belangrijke zaak. Het oordeel: zakelijk gebruik van het dak van een woning voor de ondergrond en de exploitatie van zonnepanelen leidt niet tot een (extra) aftrek van de btw op de bouw- en perceelkosten van nieuwbouwwoningen. Daarmee heeft de Belastingdienst een belangrijke slag geslagen.

Wanneer wel btw-aftrek bij nieuwbouwwoning?

Heeft u een nieuwbouwwoning? En gebruikt u hierin ruimten voor uw onderneming of bv? Dan blijft u gewoon recht houden op aftrek van omzetbelasting. U krijgt alleen geen extra aftrek meer wegens de btw-belaste exploitatie (levering energie) met uw zonnepanelen.

Casus zonnepanelen

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) bouwde samen met zijn partner een woning. Zij lieten zonnepanelen installeren (verzonken, maar geen functie als dakbedekking). Een werkkamer werd verhuurd aan de bv van de dga. De Belastingdienst accepteerde de btw-aftrek voor de werkkamer (9,4% op bouwkosten en 1.36% op perceelkosten), maar niet de gevraagde aftrek voor het zakelijk gedeelte van het dak waarop de zonnepanelen liggen. Het hof stond een btw-teruggaaf toe van € 19.343. De adviseur van de Hoge Raad vond dat (extra) aftrek mogelijk moest zijn door de oppervlakte van de zonnepanelen mee te laten wegen in het zakelijk werkelijk gebruik van de woning.

De Hoge Raad steekt hier nu echter een stokje voor. De Hoge Raad hecht veel belang aan het (causale) verband tussen de kosten van de woning en de btw-belaste opbrengsten van de geleverde energie met de zonnepanelen. De hamvraag was: zouden de eigenaren de kosten voor het perceel en woonhuis ook hebben gemaakt als er géén zonnepanelen werden geplaatst? Dat was het geval. Daarmee waren de kosten niet ook deels gemaakt voor het opwekken en tegen (btw-belaste) vergoeding leveren van energie. Met andere woorden: een rechtstreeks en onmiddellijk verband met de levering van energie ontbreekt, omdat de kosten voor het perceel en woonhuis toch zouden zijn gemaakt, ook zonder de ‘zonnepanelenonderneming’.

Geïntegreerde zonnepanelen

Het is jammer dat de Hoge Raad geen andere ‘btw-weg’ bewandelt en de focus legt op (het antwoord op) de vraag of de kosten toch gemaakt zouden zijn zonder zonnepanelen. Althans voor niet-geïntegreerde zonnepanelen. Wij verwachten dat u met geïntegreerde zonnepanelen (met functie als dakbedekking) mogelijk wel recht heeft op extra aftrek.

U houdt in de basis uiteraard wel recht op btw-aftrek als u uw woning deels zakelijk gebruikt voor uw ondernemersactiviteiten. Door de coronaperiode zullen veel meer ondernemers vanuit huis gaan werken. Dat biedt natuurlijk kansen voor het terugvragen van btw op de bouw- en perceelkosten van uw woning.

Meer weten? 

Onze belastingadviseurs helpen u als nieuwbouweigenaar met zonnepanelen en met zakelijk gebruik van ruimten graag verder. Wilt u weten hoe u bij investeringen in zonnepanelen problemen met de Belastingdienst over de btw-aftrek kunt voorkomen? Of wat u moet regelen om maximaal btw terug te krijgen? Neem vrijblijvend contact op met senior belastingadviseur Jason Vollering via telefoonnummer 06-30392782 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan