Geen btw-aftrek op kosten aandelenverkoop

13 maart 2023
Blog

De btw op kosten voor de verkoop van aandelen is doorgaans niet aftrekbaar. Wat betekent dit voor u in de praktijk?  

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
twee mannen praten over btw-aftrek

Btw op advieskosten

Maakt u gebruik van een adviseur bij de aandelenverkoop, dan vormt de btw op de advieskosten een kostenpost. Dit kan u verrassen, als de holdingvennootschap (holding) altijd recht op aftrek heeft gehad.

Voorbeeld
Een holding houdt de aandelen in haar werk-bv (deelneming) en verricht managementdiensten aan de werk-bv. Zij factureert voor de managementdiensten een vergoeding en heeft de btw altijd in aftrek kunnen brengen. Nu verkoopt de holding haar deelneming en maakt zij hiervoor verkoopkosten.

Is de btw aftrekbaar?

De verkoop van aandelen is vrijgesteld van btw. De adviesdiensten van de adviseur hebben direct betrekking op de verkoop van de aandelen. Daardoor is de btw op de advieskosten niet aftrekbaar.

Wanneer heeft uw holding wel recht op aftrek btw?

Uit de rechtspraak blijkt dat alleen in uitzonderingssituaties recht op aftrek bestaat. Alleen als de aan- en verkoop van aandelen behoort tot de normale bedrijfsuitoefening en de bedrijfsuitoefening recht op aftrek genereert, mag de holding de btw op de advieskosten in aftrek brengen. Dit komt bijvoorbeeld voor als de aandelen in een bv zijn aangekocht met als doel het verrichten van managementdiensten en de verkoop van de aandelen. De btw op zowel de aankoop- als verkoopkosten is aftrekbaar op basis van de pro rata. Dat betekent dat volledig recht op aftrek bestaat, als de bedrijfsuitoefening bestaat uit het verrichten van btw-belaste managementdiensten.

De vraag  is of de btw-vrijgestelde levering van de aandelen leidt tot een lagere pro rata en daarmee toch het recht op aftrek beperkt. De Hoge Raad heeft eerder geoordeeld dat de btw-vrijgestelde omzet de pro rata niet beïnvloedt. Is dit oordeel nog steeds houdbaar? De tijd zal het leren.

In de regel bestaat geen recht op aftrek van btw op de verkoopkosten van een deelneming. De Belastingdienst kan dit gemakkelijk controleren aan de hand van de inkoopfacturen van de holding. Een beroep op de deelnemingsvrijstelling in de aangifte vennootschapsbelasting is voor de Belastingdienst aanleiding om de btw-aangiften van de holding te controleren.

Meer weten? 

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. De btw op de verkoopkosten van een deelneming/aandelenpakket vormt meestal een kostenpost voor de holding. Ook als de holding btw-belaste prestaties verricht. Voorkom btw-risico’s! Wilt u uw aftrek btw optimaliseren? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur via e-mail

Wilt u meer weten over btw en verkoop aandelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan