Geen afwaardering op vordering van dga op zijn bv

25 januari 2024
Artikel

Er verschijnt regelmatig jurisprudentie over de vraag of een dga onder zakelijke voorwaarden heeft gehandeld met zijn bv. Deze vraag stond ook centraal in een zaak bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Man loopt naar rechtszaal

Bv blijft koopsom schuldig

Het hof kwam tot de conclusie dat een bv de koopsom schuldig blijft van een pand dat zij heeft gekocht van haar dga. Volgens de dga kan de bv deze schuld voor een deel niet (meer) betalen, en daarom wil hij zijn belastbare inkomen verlagen met het bedrag van de vordering. Omdat de verkoopprijs niet zakelijk is, kan dit echter niet. 

Feiten

Een dga verkoopt een pand aan zijn bv voor € 195.000. De bv blijft de verkoopprijs schuldig. Enkele jaren later zou de bv het pand voor € 120.000 aan een derde hebben verkocht. De dga vormt in zijn aangifte inkomstenbelasting een voorziening van € 75.000 ten laste van zijn resultaat uit overige werkzaamheden. Voorzieningen zijn bedoeld voor toekomstige kosten die zich (zeer waarschijnlijk) gaan voordoen, maar waarvan de omvang nog niet exact bekend is. De hoogte van de voorziening is gebaseerd op het verschil tussen het aankoopbedrag (€ 195.000) en verkoopbedrag (€ 120.000) en de veronderstelling dat de bv niet in staat is meer op de schuld af te lossen dan het verkoopbedrag van € 120.000.

Volgens de Belastingdienst is de overeengekomen verkoopprijs van € 195.000 onzakelijk. Het Hof geeft de Belastingdienst gelijk. Koper en verkoper hebben volgens het Hof niet de bedoeling gehad het pand over te dragen voor de waarde in het economische verkeer. Wat de daadwerkelijke waarde van het pand was bij verkoop aan de bv, is volgens het Hof niet van belang. De dga heeft namelijk niet aangetoond dat het pand daadwerkelijk is verkocht voor € 120.000. Er mag helemaal geen voorziening worden gevormd. 

In de praktijk

Bij iedere handeling of afspraak die u met uw bv maakt, moet de afweging worden gemaakt of een onafhankelijke derde onder dezelfde voorwaarden dezelfde afspraak zou hebben gemaakt. Zou een onafhankelijke derde niet met dezelfde voorwaarden akkoord zijn gegaan? Dan is de transactie met uw eigen bv niet zakelijk en loopt u het risico op fiscale correcties.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan