Fosfaatrechten: voorraad of bedrijfsmiddel?

14 juli 2021
Artikel

Op 1 januari 2018 werd het stelsel van fosfaatrechten ingevoerd. Sindsdien is er discussie met de Belastingdienst of fosfaatrechten per die datum als voorraad moeten worden aangemerkt of een bedrijfsmiddel vormen.

Portretfoto van Bert van den Kerkhof
Neem contact op met:
Bert van den Kerkhof Hoofd vaktechniek Belastingadvies
koeien op stal

Fosfaatrechten als bedrijfsmiddel

Worden fosfaatrechten als bedrijfsmiddel gezien, dan kan de behaalde boekwinst bij verkoop in een herinvesteringsreserve worden ondergebracht. Bij de verkoop van voorraad is dit niet toegestaan, waardoor uitstel van belastingheffing over de boekwinst niet mogelijk is.

De vraag of fosfaatrechten kwalificeren als bedrijfsmiddel is eenvoudig te beantwoorden als op 1 januari 2018 al vaststond dat fosfaatrechten worden gebruikt voor het aanwezige melkvee. Zonder fosfaatrechten is het immers wettelijk niet toegestaan om melkvee te houden.

Legalisering regeling fosfaatrechten

Verschil van inzicht is er over de op 1 januari 2018 verkregen fosfaatrechten, die niet of maar gedeeltelijk in de eigen onderneming worden gebruikt. De Belastingdienst merkt ze dan aan als voorraad. ABAB is het hier niet mee eens en stelt dat het stelsel van fosfaatrechten een legalisering is van een regeling die al vóór 1 januari 2018 bestond. Dit stelsel vindt zijn oorsprong in de wijziging van de Meststoffenwet op 29 mei 2017. Het is feitelijk een aanvulling op de bestaande regeling rondom de regulering van fosfaatproductie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verschil van inzicht over de fosfaatrechten? Onze fiscale adviseurs adviseren u graag. Neem contact op met Bert van den Kerkhof, hoofdvaktechniek Belastingadvies, via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan