Forse verruiming GO-faciliteit door coronacrisis

2 april 2020
Artikel

De coronacrisis zorgt voor een groeiende behoefte aan extra financiële ruimte bij ondernemingen. Voor middelgrote en grote ondernemingen die (extra) krediet nodig hebben, is er de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Vanwege de coronacrisis biedt de GO-regeling op dit moment tijdelijk extra ruime mogelijkheden. De GO-regeling is bedoeld voor ondernemers die financiering willen aantrekken en substantiële activiteiten in Nederland hebben.

Portretfoto van Mark van den Broek
Neem contact op met:
Mark van den Broek Senior corporate finance adviseur
Forse verruiming GO-faciliteit door coronacrisis

Meer lucht

Sinds 2009 verstrekten de deelnemende banken voor ruim € 3,5 miljard aan GO-leningen en bankgarantiefaciliteiten. Met de GO-regeling geeft de overheid ondernemingen een extra mogelijkheid als zij moeilijkheden ondervinden bij het aantrekken van bankleningen. Doordat de overheid 50% staatsgarantie biedt, loopt de bank aanzienlijk minder risico bij het verstrekken van nieuwe leningen. De huidige verruiming moet ondernemingen met problemen door de coronacrisis wat meer lucht geven.

Wat verandert er?

Het ministerie verhoogt het garantiebedrag van € 50 miljoen naar € 150 miljoen. Dit betekent een verhoging van het maximale garantiebedrag van de GO van € 25 miljoen naar € 75 miljoen (= 50%). Het subsidieplafond - het totaal beschikbare bedrag binnen deze regeling - gaat van € 200 miljoen naar € 1,5 miljard. Zo komt de overheid tegemoet aan de groeiende behoefte van nieuwe gebruikers van de GO-regeling door de coronacrisis.

Hoe vraagt u de GO-regeling aan?

U kunt terecht bij financiers die zijn aangesloten bij de GO-regeling. Uw eigen bank kan u hierover informeren. De financier vraagt de GO voor u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Binnen drie weken na indiening van de aanvraag ontvangt u een antwoord.

Aan welke criteria moet u voldoen? 

Om van de GO-regeling gebruik te maken, moet u met uw onderneming aan de onderstaande algemene criteria voldoen: 

  • De regeling is bedoeld voor Nederlandse ondernemingen met substantiële activiteiten in Nederland. 
  • De onderneming moet in de kern gezond zijn. 
  • De onderneming moet bevredigende rentabiliteits- en continuïteitsperspectieven hebben.
  • Het gaat uitsluitend om Fresh Money. 
  • Er mag geen sprake zijn van bovenmatige kapitaalonttrekking in de laatste twaalf maanden of van een verplichting of voornemen hiertoe.
  • De regeling is uitsluitend bedoeld voor financiering van de eigen bedrijfsactiviteiten. 

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van de GO-regeling voor uw onderneming? Neem dan contact op met Mark van den Broek, senior adviseur corporate finance, via telefoonnummer 024-6485820 of stuur Mark een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark van den Broek
Senior corporate finance adviseur
Bel
024-6485820
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan