Fiscale voordelen elektrische auto

28 augustus 2019
Artikel

Het aantal elektrische auto’s in Nederland blijft stijgen. Per 1 januari 2018 telde Nederland circa 22.000 volledig elektrische personenauto’s en naar schatting kwamen er daar in 2018 nog eens 20.000 bij. De stijging is mede het gevolg van de veranderende fiscale regelgeving omtrent de elektrische auto. De vraag is hoe de markt voor elektrische auto’s zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Ondanks de verandering van het bijtellingspercentage kent een elektrische auto nog vele (andere) fiscale voordelen voor u als ondernemer en voor uw werknemers. 

Portretfoto van Luc Adriaansen
Geschreven door:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Man stapt in elektrische auto

Bijtelling elektrische auto 

Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak is in 2019 22% van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto werd er voor 2019 een korting verleend, waardoor het bijtellingspercentage effectief maar 4% bedroeg. Vanaf 2019 geldt een gecombineerd bijtellingspercentage. Het bijtellingspercentage van 4% blijft van kracht tot een cataloguswaarde van € 50.000, maar vervalt daarboven, waardoor er over het meerdere 22% bijtelling moet worden betaald. Onlangs publiceerde het kabinet de plannen voor het klimaatakkoord. Hierin kondigen ze aan de bijtelling voor elektrische auto’s per 1 januari 2020 verder te verhogen.

Ondanks deze verhoging is het bijtellingspercentage van een volledig elektrische auto nog steeds erg gunstig ten opzichte van overige auto’s. 

Milieu-investeringsaftrek en Vamil

Op de investering in een elektrische auto kunt u Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze aftrek is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van het RVO.nl. Volledig elektrische personenauto’s zijn onder de code 3110 opgenomen op de Milieulijst van het RVO.nl. Over de investering in een volledig elektrische personenauto kunt u tot een bedrag van € 40.000 27% MIA claimen. Dit betekent dat in het jaar van aanschaf de extra aftrek kan oplopen tot € 10.800! 

Vanaf 2019 kan er geen Milieu-investeringsaftrek worden geclaimd op plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. 

De laadpalen zijn opgenomen onder de code 3720 als het investeringsbedrag groter is dan € 2.500. De laadpaal kan ook worden meegemeld met de elektrische auto als het investeringsbedrag lager is dan € 2.500 en het maximaal te melden bedrag nog niet is bereikt. 
Waterstofauto’s zijn onder de code 3109 opgenomen op de Milieulijst 2019 van het RVO.nl. Over de investering in een waterstofauto kunt u tot een bedrag van maximaal € 50.000 36% MIA claimen en 75% Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) toepassen. 
Naast elektrische en waterstofauto’s biedt de Milieulijst ook mogelijkheden om MIA en Vamil aan te vragen voor bussen, bestelbussen en vrachtwagens. Deze zijn onder code 3108, 3114 en 3115 opgenomen op de milieulijst 2019 op RVO.nl. 

Om Milieu-investeringsaftrek of Vamil te claimen, moet u binnen drie maanden na de investering een melding doen bij RVO.nl. 

Bpm en elektrische auto

Bij de aanschaf of het importeren van een auto in Nederland moet u bpm betalen. Het tarief van de bpm is afhankelijk van de C02-emissie. Voor volledig elektrische auto’s hoeft er geen bpm te worden betaald. Er geldt een nihiltarief.

Motorrijtuigenbelasting

Ook voor de motorrijtuigenbelasting geldt een nihiltarief voor volledig elektrische auto’s. Voor de plug-in hybride auto (t/m 50 gram/km uitstoot) geldt een halftarief. 

Omzetbelasting

Bij privégebruik van een zakelijk aangeschafte elektrische auto door een ondernemer is de gewone hoofdregel van toepassing. De heffing kan plaatsvinden op basis van de werkelijke kilometerverhouding of op basis van een forfait ter grootte van 2,7% van de catalogusprijs. 

Al met al zijn er vele fiscale voordelen die gelden voor volledig elektrische auto’s. De wetgever beoogt hiermee het elektrisch rijden te stimuleren.

Wilt u meer weten over de bijtelling bij elektrische auto's van de zaak? Neem dan contact op met Luc Adriaansen via telefoonnummer 0485-561320 of stuur Luc een mail.

Wilt u meer weten over de bijtelling bij elektrische auto's van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Portretfoto van Luc Adriaansen
Luc Adriaansen
Belastingadviseur
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2019

Auto van de zaak

Regelgeving 2019
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan