Fiscale voordelen elektrische auto

10 december 2018
Artikel

Het aantal elektrische auto’s in Nederland blijft stijgen; in 2017 al met bijna 60% ten opzichte van 2016. Per 1 januari 2018 telde Nederland circa 22.000 volledig elektrische personenauto’s. De stijging is wel steeds minder sterk: dit is met name een gevolg van de steeds veranderende fiscale regelgeving omtrent de elektrische auto. Zo berichtten wij eerder al over de verandering van het bijtellingspercentage in 2019. Ondanks de verandering van het bijtellingspercentage kent een elektrische auto nog vele (andere) fiscale voordelen. 
 

Portretfoto van Patrick de Jong
Geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
Auto van de zaak

Bijtelling auto van de zaak

Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak is op dit moment 22% van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto wordt er een korting verleend, waardoor het bijtellingpercentage effectief maar 4% bedraagt. Vanaf 2019 geldt een gecombineerd bijtellingspercentage. De korting blijft van kracht tot een cataloguswaarde van € 50.000, maar vervalt daarboven, waardoor er over het meerdere 22% bijtelling moet worden betaald. 
Ondanks de verhoging vanaf 2019 is het bijtellingspercentage van een volledig elektrische auto nog steeds erg gunstig ten opzichte van overige auto’s. 

Milieu-investeringsaftrek

Op de investering in een elektrische auto kunt u Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze MIA is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst van het RVO.nl. Volledig elektrische personenauto’s zijn onder de code 3110 opgenomen op de Milieulijst van het RVO.nl. Over de investering in een volledig elektrische personenauto kunt u tot een bedrag van € 50.000 36% MIA claimen. Dit betekent dat in het jaar van aanschaf de extra aftrek kan oplopen tot € 18.000! 

De Milieu-investeringsaftrek kan ook worden geclaimd op plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. Deze auto’s staan genoemd onder de code 3111 op de Milieulijst van het RVO.nl. Het maximale investeringsbedrag waarover de MIA kan worden geclaimd, bedraagt € 35.000. Het percentage van de MIA is voor plugin-hybride personenauto’s vastgesteld op 27%. 

Om Milieu-investeringsaftrek te claimen, moet u binnen drie maanden na de investering een melding doen bij RVO.nl. 

Bpm

Bij de aanschaf of het importeren van een auto in Nederland moet u bpm betalen. Het tarief van de bpm is afhankelijk van de C02-emissie. Voor volledig elektrische auto’s hoeft er geen bpm te worden betaald. Er geldt een nihiltarief.

Motorrijtuigenbelasting

Ook voor de motorrijtuigenbelasting geldt een nihiltarief voor volledig elektrische auto’s.  

Al met al zijn er vele fiscale voordelen die gelden voor volledig elektrische auto’s. De wetgever beoogt hiermee het elektrisch rijden te stimuleren.

Wilt u meer weten over de bijtelling bij elektrische auto's van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Webinar

Webinar Eindejaarstips voor werkgevers

Meld u aan voor het webinar
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan