Fiscale spoedreparatie heeft nadelige gevolgen voor zeescheepvaart

Eerder berichtten wij over de spoedreparatie fiscale eenheid. Het wetsvoorstel is op 6 juni ingediend bij de Tweede Kamer. Met name voor de zeescheepvaart zal de nieuwe wetgeving nadelige gevolgen hebben.

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
zeeschepen in haven

Het Hof van Justitie oordeelde in oktober 2017 dat de voordelen die in Nederland gelden voor binnenlandse fiscale eenheden ook zouden moeten gelden voor grensoverschrijdende situaties om discriminatie tegen te gaan. Hiertoe heeft de staatssecretaris van Financiën onlangs een reparatiewet ingediend. In deze reparatiewet worden de fiscale voordelen in binnenlandse situaties binnen een fiscale eenheid afgeschaft. Hierdoor is er geen discriminatie meer ten opzichte van de grensoverschrijdende gevallen. De nieuwe reparatiewet heeft grote gevolgen.

Beperking deelnemingsvrijstelling

Als gevolg van de reparatiewet krijgen rederijen te maken met de beperking van de deelnemingsvrijstelling. Volgens de nieuwe reparatiewetgeving zal de deelnemingsvrijstelling niet langer automatisch gelden binnen de fiscale eenheid. De deelnemingsvrijstelling voorkomt dat de moedermaatschappij belasting moet betalen over de winst die bij de dochtermaatschappij al is belast. Als er geen bedrijfsactiviteiten plaatsvinden bij de dochtermaatschappij en deze weinig of geen belasting betaalt, is deze deelnemingsvrijstelling niet van toepassing.

Vanwege aansprakelijkheidsrisico’s is het in de zeescheepvaart gebruikelijk om de schepen onder te brengen in aparte vennootschappen. Vanuit deze vennootschappen worden de schepen ter beschikking gesteld aan operationele zustermaatschappijen. In deze vennootschappen zelf zullen niet of nauwelijks bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, waardoor de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing zal zijn. Dit leidt tot een extra belastingheffing van 25% vennootschapsbelasting. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan