Fiscale reminders september 2023

24 augustus 2023
Artikel

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In september 2023 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • Terugwerkende kracht samenwerkingsverbanden
  • Voorovereenkomst in het kader van terugwerkende kracht geruisloze inbreng in bv
  • Opstellen verklaring terugwerkende kracht geruisloze terugkeer
  • Btw terugvragen uit andere EU-landen
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Fiscale reminders

Omzetbelasting

In het geval van maandaangiften omzetbelasting moet u uiterlijk 30 september 2023 aangifte omzetbelasting doen over augustus 2023. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Loonbelasting

Uiterlijk 30 september 2023 moet u aangifte loonbelasting doen over augustus 2023. Ook moet u de verschuldigde belasting uiterlijk op deze datum hebben betaald.

Terugwerkende kracht samenwerkingsverbanden

Als u dit jaar een samenwerkingsverband wilt aangaan of iemand treedt toe tot een bestaand samenwerkingsverband, dan is het mogelijk om dit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 te laten plaatsvinden. Het resultaat van heel 2023 kan dan tussen alle participanten van het samenwerkingsverband worden verdeeld. Dit is alleen mogelijk als de overeenkomst vóór 1 oktober 2023 is gesloten en schriftelijk is vastgelegd. Let op dat ingeval van een bv, de totstandkoming van het samenwerkingsverband niet verder kan terugwerken dan de oprichtingsdatum van de bv.

Voorovereenkomst in het kader van terugwerkende kracht geruisloze inbreng in bv

Geruisloze inbreng van een onderneming in een bv kan onder voorwaarden terugwerken naar een eerder tijdstip dan ondertekening en deponering van de voorovereenkomst. Het overgangstijdstip kan bij een geruisloze omzetting maximaal 9 maanden terugwerken. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de bv is opgericht binnen 15 maanden na het overgangstijdstip én eveneens de onderneming binnen dat tijdspanne is ingebracht. Als u een onderneming met terugwerkende kracht naar 1 januari 2023 geruisloos wilt inbrengen in een bv, dient u vóór 1 oktober 2023 een voorovereenkomst gesloten te hebben en gedeponeerd te hebben bij de Belastingdienst met het daarvoor bestemde geleideformulier.

Opstellen verklaring terugwerkende kracht geruisloze terugkeer

Ook voor een geruisloze terugkeer uit de bv geldt dat deze met terugwerkende kracht (voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting) tot 1 januari 2023 kan plaatsvinden als hiervoor een verklaring wordt opgesteld. Deze verklaring moet vóór 1 oktober 2023 zijn opgesteld en samen met het daarvoor bestemde geleideformulier per aangetekende brief naar de Belastingdienst worden verstuurd.

Btw terugvragen uit andere EU-landen

Heeft u in 2022 in een ander EU-land btw betaald en hoeft u in dat land geen btw-aangifte te doen? Dan kunt u deze btw onder voorwaarden terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. De btw over het jaar 2022 moet dan door middel van een verzoek worden teruggevraagd vóór 1 oktober 2023. Verzoeken die hierna binnenkomen, worden mogelijk niet meer in behandeling genomen. De Belastingdienst adviseert om niet tot eind september te wachten met het terugvragen van de btw, om te voorkomen dat de website overbelast raakt. Als u nu dus al de btw terugvraagt, wordt het verzoek eerder in behandeling genomen.

Meer weten? 

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over dit onderwerp of over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, hoofd vaktechniek Belastingadvies. U bereikt Robert via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan