Fiscale reminders oktober 2022

20 oktober 2022
Artikel

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In oktober 2022 vragen deze zaken uw aandacht:

  • omzetbelasting;

  • loonbelasting;

  • verliesverdamping;

  • schenking eigen woning;

  • indienen aangiften inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting 2021;

  • belangrijk: coronacrisis

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Fiscale reminders oktober 2020

Aangifte omzetbelasting derde kwartaal of september 2022

Uiterlijk 31 oktober 2022 moet u aangifte omzetbelasting doen over het derde kwartaal van 2021 of, in geval van maandaangiften, over september 2022. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Aangifte loonbelasting september 2022

Uiterlijk 31 oktober 2022 moet de aangifte loonbelasting over september 2021 binnen zijn bij de Belastingdienst. Ook moet u de verschuldigde belasting op deze datum betaald hebben.

Verliesverdamping

Heeft u te verrekenen verliezen? In de inkomstenbelasting zijn (ondernemings)verliezen te verrekenen met positieve inkomens van de drie voorafgaande jaren en de negen komende jaren. Dit betekent dat verliezen van 2013 na 2022 niet meer verrekend kunnen worden. Bekijk samen met uw adviseur de status van uw openstaande verliezen.

Schenking eigen woning

Is uw kind tussen 18 en 40 jaar oud en voornemens in 2022 of 2023 een eigen woning te kopen, dan kunt u als ouder dit jaar nog gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van maximaal € 106.671. Per 1 januari 2023 wordt de zogenaamde jubelton verlaagd tot € 28.947. Per 1 januari 2024 wordt deze vrijstelling afgeschaft.

Indienen aangiften inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting 2021

Uiterlijk 30 april 2022 moest uw inkomstenbelasting 2021 ingediend zijn bij de Belastingdienst. De aangifte vennootschapsbelasting 2021 moest uiterlijk op 31 mei 2022 door de Belastingdienst ontvangen zijn, als geen uitstel is aangevraagd.

Belangrijk: coronacrisis

Tijdens de coronacrisis kan afwijkende wet- en regelgeving voor u gelden, zoals de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling van bepaalde belastingen aan te vragen als u te maken heeft met liquiditeitskrapte. 

Beginnen met aflossen coronaschulden

Vanaf 1 oktober 2022 starten ondernemers met het afbetalen van hun ‘corona’-belastingschulden in maandelijkse termijnen. Uiterlijk 1 oktober 2027 dienen de openstaande coronaschulden afbetaald te zijn. Ondernemers hebben vóór 1 oktober 2022 een overzicht van hun totale coronaschuld ontvangen van de Belastingdienst.

Het kabinet heeft inmiddels enkele versoepelingen aangebracht met betrekking tot de aflossing van de coronaschulden. Ondernemers kunnen onder voorwaarden:

  • verzoeken om de coronaschulden per kwartaal af te lossen,
  • verzoeken om een incidentele betaalpauze van maximaal drie maanden, en
  • verzoeken de aflossingstermijn (onder voorwaarden) te verlengen van vijf naar zeven jaar.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met senior belastingadviseur Robert Gall via e-mail.

Wilt u meer weten over de fiscale reminders? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan