Fiscale reminders januari 2023

3 januari 2023
Artikel

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In januari 2023 vragen de volgende zaken uw aandacht:

  • omzetbelasting;
  • loonbelasting;
  • aangifte voor de KJ-regeling;
  • voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022;
  • voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2023.
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Fiscale reminders januari 2023 worden besproken

Aangifte omzetbelasting vierde kwartaal of december 2022

Uiterlijk 31 januari 2023 moet u aangifte omzetbelasting doen over het vierde kwartaal van 2022 of, in geval van maandaangiften, over december 2022. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Aangifte loonbelasting december 2022

Uiterlijk 31 januari 2023 moet de aangifte loonbelasting over december 2021 binnen zijn bij de Belastingdienst. Ook moet u de verschuldigde belasting op deze datum betaald hebben.

Aangifte voor de KJ-regeling

Ondernemers die binnen hun onderneming te maken hebben met meewerkende kinderen, mogen onder voorwaarden een vereenvoudigde regeling voor de loonheffingen toepassen. Deze zogeheten Kalenderjaarregeling (beter bekend als KJ-regeling) kent vooral administratieve voordelen. Er hoeft niet maandelijks of vierwekelijks een aangifte loonheffingen met daarin de inhouding en afdracht van de loonheffingen plaats te vinden, maar inhouding en afdracht vindt in één keer plaats. Deze aangifte moet één maand na afloop van het voorgaande kalenderjaar zijn ingediend.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022

Als u verwacht dat u een wezenlijk bedrag aan inkomsten- of vennootschapsbelasting moet bijbetalen over 2022, dan bent u daarover mogelijk belastingrente verschuldigd. Deze rente bedraagt 4% (inkomstenbelasting) of 8% (vennootschapsbelasting). De belastingrente voor de vennootschapsbelasting stijgt per 1 maart 2023 naar 10,5%. Om het betalen van belastingrente te voorkomen, is van belang om vóór 1 mei 2023 een aangepaste voorlopige aanslag 2022 in te dienen.

Is er al eerder een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting opgelegd, maar is deze naar verwachting te laag? Dien dan vóór 24 maart 2023 een verzoek in om de voorlopige aanslag bij te stellen. Neemt u deze termijnen niet in acht, dan bent u waarschijnlijk belastingrente verschuldigd.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022

In januari legt de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2023 op. Deze aanslagen zijn schattingen, gebaseerd op voorgaande jaren. Het is raadzaam om deze aanslagen te controleren en bij een afwijkende verwachting een voorlopige aangifte in te dienen. Ook als er geen aanslag opgelegd wordt door de Belastingdienst, kunt u een voorlopige aangifte doen.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail

Wilt u meer weten over de fiscale reminders? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan