Fiscale reminders januari 2022

23 december 2021
Artikel

Iedere maand brengen wij u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In januari 2022 vragen de omzetbelasting, de loonbelasting, de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2021 en 2022 en de aangifte voor de KJ-regeling.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Fiscale reminders januari 2022 worden besproken

Aangifte omzetbelasting vierde kwartaal en december 2021

Uiterlijk 31 januari 2022 moet u aangifte omzetbelasting doen over het vierde kwartaal van 2021 of in geval van maandaangiften over december 2021. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Aangifte loonbelasting december 2021

Uiterlijk 31 januari 2022 moet de aangifte loonbelasting over december 2021 binnen zijn bij de Belastingdienst. Ook moet u de verschuldigde belasting op deze datum betaald hebben.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2021

Als u verwacht dat u een wezenlijk bedrag aan inkomsten- of vennootschapsbelasting moet bijbetalen over 2021, dan bent u daarover mogelijk belastingrente verschuldigd. Deze rente bedraagt 4% (inkomstenbelasting) of 8% (vennootschapsbelasting). Om dit te voorkomen, is van belang om vóór 1 mei 2022 een aangepaste voorlopige aanslag 2021 aan te vragen. Heeft u al eerder een voorlopige aanslag opgelegd gekregen maar is deze te laag, dan moet u vóór 24 maart 2022 een verzoek indienen om de voorlopige aanslag bij te stellen. Neemt u deze termijnen niet in acht, dan bent u waarschijnlijk belastingrente verschuldigd.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022

In januari legt de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2022 op. Deze aanslagen zijn schattingen, gebaseerd op voorgaande jaren. Het is raadzaam om deze aanslagen te controleren en bij een afwijkende verwachting een voorlopige aangifte in te dienen. Ook als er geen aanslag opgelegd wordt door de Belastingdienst, kunt u een voorlopige aangifte doen.

Aangifte voor de KJ-regeling

Ondernemers die binnen hun onderneming te maken hebben met meewerkende kinderen, mogen onder voorwaarden een vereenvoudigde regeling voor de loonheffingen toepassen. Deze zogeheten Kalenderjaarregeling (beter bekend als KJ-regeling) kent vooral administratieve voordelen. Er hoeft niet maandelijks of vierwekelijks een aangifte loonheffingen met daarin de inhouding en afdracht van de loonheffingen plaats te vinden, maar inhouding en afdracht vindt in één keer plaats. Deze aangifte moet één maand na afloop van het voorgaande kalenderjaar zijn ingediend.

Belangrijk: coronacrisis

Tijdens de coronacrisis kan afwijkende wet- en regelgeving voor u gelden. Meer informatie hierover vindt u op onze website

Meer weten? 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een e-mail.

Wilt u meer weten over de fiscale reminders? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan