Fiscale eenheid Vpb ook mogelijk met moedermaatschappij buiten EU

18 mei 2016
Wet- en regelgeving

In een eerder bericht meldden wij dat het onder nieuwe wetgeving mogelijk wordt om een fiscale eenheid vennootschapsbelasting (vpb) aan te gaan met vennootschappen waarvan de moedermaatschappij in de Europese Unie (EU) of Europese Economische Ruimte (EER) is gevestigd. Uit een recente uitspraak van het Gerechtshof blijkt dat dit onder bepaalde belastingverdragen ook mogelijk is wanneer de gezamenlijke moedervennootschap zich bevindt in een land buiten de EU of EER.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
kantoorpanden vennootschappen

Belastingverdrag met discriminatieverbod

In deze casus betrof het een concern waarbij vier Nederlandse besloten vennootschappen (zustermaatschappijen) waren verbonden door in Israël gevestigde entiteiten. In geschil was of er een fiscale eenheid voor de vpb mogelijk is tussen de in Nederland gevestigde zustervennootschappen. De Rechtbank Gelderland oordeelde in eerste instantie van niet. Echter het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden was van mening dat het wel mogelijk is omdat het belastingverdrag Nederland-Israël een discriminatieverbod bevat.

Mogelijke uitbreiding fiscale eenheid

Naar verwachting zal de staatssecretaris van Financiën cassatie aantekenen tegen deze uitspraak. Het is de vraag of de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof zal volgen. Mocht dit het geval zijn, dan zal het in de praktijk in meer situaties mogelijk zijn om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te vormen dan beschreven in het huidige wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer ligt.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan