Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: dit zijn de nieuwe ontwikkelingen

5 maart 2021
Artikel

De toekomst van de huidige fiscale eenheidsregeling voor de vennootschapsbelasting staat al enige tijd ter discussie vooral door de regelgeving van de Europese Unie, jurisprudentie en de steeds complexere regels die daarvan het gevolg zijn. 

portretfoto van Rolf Brouwer
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur
munten

Het ministerie van Financiën heeft daarom alternatieven voor een nieuwe groepsregeling geformuleerd en voorgelegd aan verschillende beroepsorganisaties en wetenschappers. De staatssecretaris van Financiën heeft recentelijk bekend gemaakt dat er twee reële oplossingsrichtingen zijn voor vervanging van de huidige fiscale eenheidsregeling.

Optie 1: voortzetten van de huidige fiscale eenheid

De eerste optie is het continueren van de huidige fiscale eenheid, inclusief de bestaande spoedmaatregelen en, als dit nodig is, uitbreiden met reparatiemaatregelen. Door jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie (HvJ) was Nederland genoodzaakt de fiscale eenheidsregeling in overeenstemming te brengen met het Recht van de Europese Unie (EU-recht). Het is nog onduidelijk of de huidige fiscale eenheid met de invoering van de spoedmaatregelen voldoende in lijn is met het EU-recht.

Optie 2: invoeren van een nieuwe groepsregeling

De tweede reële optie is volgens het ministerie van Financiën de invoering van een nieuwe groepsregeling in de vorm van een verlies- of winstoverdrachtregeling. In dit systeem is van fiscale consolidatie geen sprake meer en berekent ieder groepslichaam zelfstandig het belastbare bedrag. Vervolgens wordt namens de lichamen die tot de fiscale groep behoren een aanvullende groepsaangifte gedaan waarbij verliezen of winsten binnen de groep overgedragen kunnen worden. Dit systeem wordt al in meer EU-landen toegepast en is volgens deskundigen het meest EU‑bestendig.

Op korte termijn wordt nog geen herziening van het huidige fiscale eenheidsregime verwacht. Wel bestaat de kans dat we in de toekomst te maken krijgen met een andere groepsregeling in de vennootschapsbelasting. Het is momenteel niet duidelijk of en in hoeverre er een overgangsregeling komt voor bestaande fiscale eenheden. Wij blijven de ontwikkelingen volgen en informeren u zodra er meer bekend is.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ontwikkelingen op het gebied van vennootschapsbelasting? Onze specialisten corporate tax kennen de regels en beperkingen rondom de vennootschapsbelasting en volgen de ontwikkelingen op de voet. Voorkom verrassingen en laat u adviseren en begeleiden. Neem contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0115-677632 of stuur Rolf een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rolf
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan