Fiscale afspraken Burenhulp geactualiseerd

18 mei 2017
Artikel

LTO Nederland heeft onlangs haar afspraak met de Belastingdienst over burenhulp vernieuwd. Deze afspraak werd opgesteld omdat veel agrarische ondernemers, naast hun eigen bedrijf, ook werken bij andere agrarische ondernemers en hier een vergoeding voor krijgen. Het werken bij collega-ondernemers speelt vooral bij ondernemers in opvolgingssituaties of bij ondernemers die extra capaciteit beschikbaar hebben omdat het eigen bedrijf niet meer kan groeien.

 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Twee mannen in gesprek

Aanpassing van de afspraak was nodig in verband met afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en invoering van de nieuwe regels met betrekking tot opdrachtnemers/zzp’ers (Wet DBA).

De afspraak tussen LTO Nederland en de Belastingdienst houdt in dat inkomsten uit het werk bij collega-agrarische ondernemers als winst uit onderneming aangemerkt moeten worden.

Hiervoor gelden drie criteria:

  • Er is sprake van een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst. Voor de overeenkomst van opdracht kan de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst gebruikt worden.
     
  • De werkzaamheden bij de andere ondernemer zijn ondergeschikt aan de werkzaamheden in de eigen onderneming. Daarnaast mag dit maximaal 30% van het totale aantal uren bedragen binnen de eigen onderneming, met een maximum van 600 uur per jaar.
  • De werkzaamheden moeten soortgelijk zijn aan het werk in de eigen onderneming.

Inkomstenbelasting
Als u aan deze criteria voldoet, kwalificeren de inkomsten uit deze werkzaamheden als winst uit uw onderneming. Deze worden bij de opdrachtnemer belast met inkomstenbelasting.
Let op: deze afspraak is uitsluitend relevant voor de gevolgen voor de inkomstenbelasting bij de opdrachtnemer en zegt niets over de gevolgen voor de loonheffingen. Een opdrachtgever moet zelfstandig toetsen of hij wel of geen loonheffingen verschuldigd is over de vergoeding die hij betaalt aan de opdrachtnemer.

De volledige afspraak tussen Belastingdienst en LTO Nederland leest u hier.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan