Fiscaalvriendelijk uw vermogen beheren

30 januari 2019
Artikel

Door veranderingen in de tarieven van de vermogensrendementsheffing (box 3) kan het steeds aantrekkelijker worden om uw vermogen onder te brengen in een besloten vennootschap (bv) of open fonds voor gemene rekening (hierna: fonds) zodat het vermogen voortaan wordt belast in box 2.

Portretfoto van Frank Kuijpers
Geschreven door:
Frank Kuijpers Senior belastingadviseur
ordner met papieren

Fiscaalvriendelijk uw vermogen beheren

In bepaalde gevallen kan het fiscaal voordeliger zijn om uw vermogen over te brengen vanuit box 3 naar box 2. De wijzigingen in de box 3-tarieven in 2019 hebben hier invloed op. De belastingheffing over het vermogen vanaf € 102.010 is in 2019 verder omhooggegaan, waardoor het nog aantrekkelijker is geworden om uw vermogen onder te brengen in box 2. 

Vermogen in bv of fonds

U kunt uw vermogen onderbrengen in box 2 door middel van het oprichten van een zogeheten spaargeld-bv of een open fonds voor gemene rekening. Het vermogen kan na oprichting worden ondergebracht in de bv of het fonds. Als het vermogen in de bv of het fonds zit, bent u jaarlijks vennootschapsbelasting verschuldigd over het werkelijk behaalde rendement, terwijl in box 3 het forfaitaire rendement wordt belast. De werkelijke rendementen zijn doorgaans lager dan het forfaitaire rendement, waardoor dit een forse belastingbesparing oplevert.  

Beste keus voor u

Of u het beste uw vermogen kunt onderbrengen in een bv of juist in een fonds, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en voorkeur. Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een bv moet bijvoorbeeld worden opgericht via de notaris, terwijl dit voor de oprichting van een fonds niet nodig is. Daarentegen stelt de Belastingdienst meer voorwaarden aan het oprichten van een fonds dan aan het oprichten van een bv. 

Belastingbesparing op uw vermogen

Doordat het vennootschapsbelastingtarief de komende jaren daalt en het tarief in box 3 voor grotere vermogens is gestegen, wordt het in veel gevallen steeds aantrekkelijker om het vermogen onder te brengen in box 2. Waar het directe omslagpunt ligt, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Met name het behaalde rendement op bepaalde vermogensbestanddelen en de hoogte van het totale vermogen zijn hierbij doorslaggevend. 

Laat u tijdig en goed informeren door uw belastingadviseur over een mogelijke belastingbesparing op uw vermogen. De volgende peildatum van de vermogensrendementsheffing in box 3 ligt op 1 januari 2020. De advisering rondom het onderbrengen van vermogen in box 2 kost enige tijd. Wilt u profiteren van een (mogelijke) belastingbesparing, onderneem dat tijdig actie.

Wilt u meer weten over de vermogensrendementsheffing? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Portretfoto van Frank Kuijpers
Senior belastingadviseur
Bel
0413-336505
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan