Fiscaal vriendelijk ondernemingsvermogen schenken?

24 april 2017
Wet- en regelgeving

Ondernemingsvermogen kan via schenking of vererving  fiscaal vriendelijk overgaan op de verkrijger, zoals uw kind(eren). De ontvanger moet wel de onderneming voortzetten om de voorwaardelijke vrijstelling van successierecht van ongeveer € 1 miljoen te kunnen benutten. Daarboven geldt een vrijstelling van 83% van de waarde van het ondernemingsvermogen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Familiebedrijf

De vrijstelling staat bekend onder de naam bedrijfsopvolgingsregeling (BOF). De BOF geldt ook voor aandelen in een nv of bv, als de aandelen een aanmerkelijk belang vormen.

Casus

Een vrouw ontving van haar vader een pakket aandelen. Voor de schenkbelasting deden zij een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De waarde van de aandelen was dermate hoog dat niet de gehele schenking was vrijgesteld. De Hoge Raad beoordeelde het geschil hoe bij de aanslag schenkbelasting rekening mocht worden gehouden met de toekomstige inkomstenbelastingschuld op het aandelenpakket: de IB-latentie.  

De toekomstige verschuldigde inkomstenbelasting werd door de Belastingdienst evenredig verdeeld over het voorwaardelijk vrijgestelde gedeelte en het niet-vrijgestelde gedeelte van de schenking. De vrouw was het daar niet mee eens. Zij wilde dat de toekomstige belastingschuld als tegenprestatie volledig in mindering kwam op het niet-vrijgestelde gedeelte van de schenking (en dus de aanslag schenkbelasting verlagen). De Hoge Raad gaf de vrouw ongelijk. De IB-latentie moest volgens de Hoge Raad evenredig worden toegerekend aan het vrijgestelde en niet-vrijgestelde gedeelte van de schenking voor de toepassing van de BOF.

Denk u erover na om uw onderneming langzamerhand over te dragen aan uw kinderen? Laat u tijdig adviseren. 

 

Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan