Financieringsaanvraag blijft uitdaging voor ondernemers

27 april 2020
Artikel

Banken blijven het voornaamste kanaal voor externe financiering; 70% van de bedrijven overweegt bancair krediet.  Dat blijkt uit de Financieringsmonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zorg dat u voldoende voorbereidingstijd neemt voor uw financieringsaanvraag en dat deze volledig en goed onderbouwd is. Zo vergroot u de slagingskans.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Geschreven door:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Ondernemer loopt naar gesprek over financieringsaanvraag

Kwaliteit financieringsaanvraag laag

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de aangeleverde informatie laag is. Dit is een belangrijke reden voor het afwijzen van een financieringsaanvraag door een geldverstrekker. Daarnaast is er sinds de kredietcrisis sprake van een forse groei van het aantal nieuwe financieringsvormen en daarmee gepaard gaand het aantal financieringspartijen. Veel ondernemers zijn niet bekend met deze partijen. Uit onderzoek blijkt dat de ondernemers behoefte hebben aan ondersteuning bij financieringsvraagstukken, maar dat de accountant waardoor zij zich laten ondersteunen, tekortschiet in diepgang en analyse van de aangeleverde informatie en zich niet prettig voelt als financieringsdeskundige.

Tips voor uw financieringsaanvraag

  • Een instelling waar u uw financieringsaanvraag indient, kijkt in eerste instantie naar uw ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is daarom belangrijk dat u een goed en volledig beeld geeft van uw plannen. Op basis hiervan wordt uw aanvraag beoordeeld op haalbaarheid. Hoe meer achtergrondinformatie u geeft, hoe professioneler u overkomt. U maakt zo meer kans op financiering.
  • Het is belangrijk om sterkten op te nemen, maar vooral ook zwakten. Dit staat sterk! En vergeet niet dat u zwakten altijd kunt onderbouwen met een oplossing. Als u als zwakte ‘onvoldoende werkkapitaal’ formuleert, dan is dit op te lossen met financiering.
  • Als ondernemer bent u trots op uw onderneming en u kijkt met een positieve blik naar de toekomst. Prognoses, onderdeel van de financieringsaanvraag, zien er dan ook regelmatig zeer positief uit. Maar let op, want dit kan in uw nadeel werken. De bank prikt zo door een onrealistische prognose heen. Daarnaast wordt ook uw aflossingsverplichting gebaseerd op dit beeld. Dit kan betekenen dat u met hoge aflossingsverplichtingen geconfronteerd wordt. Ben u hiervan bewust en wees realistisch!
  • Een financieringsaanvraag staat of valt bij de onderbouwing. Besteed hier voldoende aandacht aan! Als uw aanvraag wordt beoordeeld, moet u mogelijk uw plan verdedigen. Wees voorbereid op lastige inhoudelijk financiële vragen. Laat u desgewenst ondersteunen door een specialist. Hij kan het woord voor u doen.

Een kans voor uw financieringsaanvraag

U heeft maar één kans om uw aanvraag in te dienen. Het is daarom cruciaal dat u uw aanvraag goed presenteert. Laat u daarom ondersteunen door een corporate finance adviseur. Naast dat hij de financieringsaanvraag voor u kan opstellen, kan hij het woord doen tijdens het financieringsgesprek en lastige inhoudelijk vragen beantwoorden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het aanvragen van financiering? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een mail.

Wilt u ondersteuning bij uw financieringsaanvraag? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan