Financiering van uw paardenbedrijf: de aandachtspunten

11 februari 2024
Artikel

U wilt uw eigen paardenbedrijf starten of uw bestaande bedrijf doorontwikkelen. U heeft een startersfinanciering voor aankoop van een bedrijf of financiering op een bestaand bedrijf nodig. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten als u financiering gaat aanvragen? 

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
Drie paarden in de wei

Financiering startend of bestaand bedrijf

Voor veel mensen met passie voor paarden is het een droom om ooit een eigen paardenbedrijf te starten. Zoiets doet u niet van de ene op de andere dag. Waarschijnlijk heeft u al goed nagedacht over wat u wilt, zoekt en wat bij u past. Als u vervolgens een geschikte locatie gevonden heeft, begint het pas echt. De financiering regelen kan een grote uitdaging zijn. Er zijn een aantal zaken waarmee u op voorhand al rekening kunt houden.

Ook als uw bedrijf toe is aan een doorontwikkeling of update is er in veel gevallen  een kapitaalinjectie in de vorm van een (bancaire) financiering van buitenaf nodig. Ook dat begint met een goed plan. Wat wilt u, wat kunt u en waar wordt u gelukkig van? Als de investeringsbedragen inzichtelijk zijn, is het tijd om de financiële haalbaarheid te onderzoeken.

De financiële haalbaarheid

Neemt u een draaiend bedrijf over of koopt u een (lege) locatie? Of gaat het om het doorontwikkelen van uw huidige onderneming? De prestaties van de huidige onderneming of uw eigen prestaties vanuit het verleden zijn heel belangrijk om een juiste inschatting te maken van wat haalbaar is. De haalbaarheid van uw plannen toetsen is meer dan een paar getallen onder elkaar zetten en hopen op een positieve uitkomst. U moet kunnen uitleggen waarom de beschreven financiële kengetallen aantonen dat u uw droom kunt waarmaken en waarom de gekozen uitgangspunten reëel zijn. Rond rekenen kunnen we allemaal, maar hoe reëel zijn de uitgangspunten? De uitspraak ‘in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst’ is ook hier van toepassing. Echter kunnen eerdere resultaten u wel helpen om een inschatting te maken van het effect van de investering op de bedrijfsvoering. Door het opstellen van een businessplan maakt u inzichtelijk of u na de investeringen aan al uw zakelijke financiële verplichtingen kunt voldoen en ook nog een inkomen uit de onderneming haalt.

Inbreng eigen vermogen

Bij het doorrekenen van de plannen moet u uiteindelijk het financieel resultaat van de onderneming inzichtelijk maken. Naast een positief rendement en voldoende reserves verlangen banken doorgaans ook dat het aandeel eigen vermogen ten opzichte van het totale bedrijfsvermogen in balans blijft na de investering. Als vuistregel is een aandeel van minimaal 30% eigen vermogen wenselijk. Als starter kunnen mogelijk andere partijen een gedeelte van de financiering op zich nemen en deze als achtergestelde lening inbrengen. Denk aan familie of andere particuliere investeerders. Ook de verkopende partij kan een gedeelte van de koopsom als achtergestelde lening inbrengen. Het nadeel is vaak dat dan het rentepercentage fors hoger is dan bij een bancaire lening, waardoor het verdienmodel weer onder druk komt te staan. Iedere situatie is uniek en vraagt om maatwerk.

Duurzaamheid en welzijn van het paard

Naast toetsing van de financiële kengetallen is er ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid en welzijn van het paard. Duurzaamheid kan meer zijn dan zonnepanelen op het dak. Wat draagt uw bedrijf bij aan de biodiversiteit of een betere leefbaarheid in de directe omgeving? Of denk bijvoorbeeld aan arbeidsinvulling door mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt. Voldoet uw bedrijf aan de hedendaagse welzijnseisen voor de paardenhouderij en staat duurzaamheid op de agenda van uw bedrijf? Dan levert dat extra ruggensteun op bij het aanvragen van een financiering. Het kan krappe scores bij de financiële kengetallen wat compenseren.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Ondanks dat een financiering van een nieuw bedrijf niet altijd vanzelfsprekend is, begeleidt ABAB regelmatig jonge enthousiaste ondernemers bij het starten van een bedrijf. Daarnaast hebben we ruime ervaring bij het ondersteunen van financieringsaanvragen voor doorontwikkeling van uw bedrijf. Wilt u hierover meer weten? Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942687 of stuur André een e-mail.

Wilt u meer weten over het (door)starten van uw paardenbedrijf? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu