Financieel inzicht om tijdig bij te sturen

14 september 2022
Artikel

Financieel inzicht is één van de belangrijkste voorwaarden voor succesvol ondernemerschap. Zo houdt u als (hippisch) ondernemer grip op uw zaak, bent u voorbereid op onverwachte situaties en kunt u tijdig schakelen voor toekomstige keuzes.

Portretfoto van Jo-Anny Schoppink
Neem contact op met:
Jo-Anny Schoppink Relatiemanager
Paarden in de wei

Inzicht in cijfers, een onmisbare schakel in succesvol ondernemerschap

Hippische ondernemers runnen hun bedrijf met passie voor paard en mens. Een hippisch bedrijf is arbeidsintensief: fysiek lange werkdagen zijn vaak geen uitzondering. Het bijhouden van de (financiële) administratie staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Maar een hippisch bedrijf is vaak ook kapitaalintensief door het grote paardenbestand en benodigde materialen en machines. Belangrijk om u niet te laten leiden door de waan van alledag, maar te zorgen dat uzelf voldoende financieel inzicht in uw onderneming hebt. Alleen dan kunt u tijdig inspelen op (onverwachte) ontwikkelingen.

Éénmaal per jaar inzicht niet voldoende

Eénmaal per jaar worden het jaarverslag en de fiscale aangiften opgesteld voor een onderneming. In het jaarverslag wordt teruggekeken naar de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar en geeft aan hoe het er financieel aan toe is gegaan in het bedrijf. De jaarrekening bestaat uit een balans, winst- en verliesrekening en bijbehorende toelichtingen en specificaties.
Dit jaarlijks opstellen is zinvol, maar niet voldoende. Houdt u voortdurend uw financiën in de gaten, dan ziet u afwijkingen veel sneller en weet u continu hoe uw bedrijf er op dat moment voor staat. Hippische ondernemers die hun cijfers tussentijds inzichtelijk hebben, kunnen hier voordeel uit halen in hun dagelijkse ondernemerschap.

Bijvoorbeeld: u verkoopt een paard voor € 10.000. U ziet dan uw bankrekening stijgen met € 10.0000. Echter, als dit paard ook reeds voor € 10.000 op uw balans gewaardeerd stond, heeft u boekhoudkundig een resultaat van nihil.

Financieel inzicht leert u om vooruit te kijken. Mogelijke risico’s ziet u eerder aankomen en u kunt tijdig bijsturen. Alleen het saldo op uw bankrekening geeft niet het juiste inzicht om keuzes voor de korte én langere termijn te maken. Afschrijvingen en eventuele aflossingen moeten ook meegenomen worden. Afschrijvingen zijn kosten, maar geen uitgaven. Deze gaan ten laste van het resultaat. Het is raadzaam om maandelijks of minstens per kwartaal naar de opbrengsten en kosten te kijken. Hiermee kan gekeken worden of de omzet vergelijkbaar is met vorige maand, dezelfde periode vorig jaar en hoe groot de marge is.

Prijzen durven aanpassen

De huidige cijfers en ontwikkelingen laten zien dat alles fors duurder wordt. Wat ziet u daarvan straks terug op de jaarrekening? Door de stijgende kosten voor energie, voer en brandstof zijn de gevraagde tarieven misschien niet meer toereikend. Het drukken van kosten is niet altijd mogelijk. Een oplossing kan zijn om te werken met een eenmalige prijstoeslag of prijsverhoging.

Hippische ondernemers zijn vaak terughoudend om de prijs evenredig aan te passen, maar als ze kritisch met regelmaat hun financiën in de gaten houden, is het in veel gevallen snel duidelijk dat het wel noodzakelijk is. Bekijk goed uw overeenkomsten met klanten om te zien wanneer en hoe vaak een prijs verhoogd mag worden.

Tip: aanpassen van de financiële structuur kan op verschillende manieren. Prijsverhoging is één ding, maar misschien kunt u ook op kosten besparen. Door eenmalige investeringen kunt u mogelijk besparen op terugkerende kosten.                    

Toekomstplannen kunnen realiseren

Kennis van de noodzakelijke financiële zaken van uw hippische onderneming is een vereiste, maar om op lange termijn financieel gezond te blijven is het zaak om toekomstgerichter naar het financiële plaatje te kijken. Langetermijninzicht verdient meer aandacht om toekomstplannen, zoals een investering of overdracht, te realiseren. Wilt u op termijn een nieuwe binnenrijbaan bouwen, dan kijkt de bank voor een financiering naar de risico’s en zekerheden. Daarnaast controleert de bank of er voldoende rendement is om de rente en aflossing te betalen. Waar eerder nog veel geregeld kon worden met een goed onderpand (zoals het onroerend goed), zien we een ontwikkeling waarin de liquiditeit van het bedrijf steeds belangrijker wordt: een bank wil zekerheid dat de maandelijkse lasten betaald kunnen worden. Ditzelfde geldt voor een mogelijke overname of verkoop: het financiële plaatje van een bedrijf is erg belangrijk voor een overnemende partij. Het bedrijf moet levensvatbaar zijn voor de toekomst. Bij een tegenvallend resultaat is het bedrijf minder interessant voor investeerders of financierders. Dat krijgt u niet in drie maanden veranderd. Daar moet u tijdig op voorsorteren.

Weet waar u mee bezig bent!

Door het regelmatig bijhouden van uw financiële situatie krijgen cijfers een voorspellende waarde. Het lezen en begrijpen van financiële rapportages is essentieel om uw bedrijfsvoering te sturen. Een financieel gezond bedrijf is een randvoorwaarde voor een investeringsbeslissing. Het is belangrijk om te weten waar u mee bezig bent en dat u planmatig gaat denken. Blijf als hippisch ondernemer doen waar u goed in bent, maar vergeet niet om uw financiën regelmatig bij te houden. Dan blijft het behapbaar en inzichtelijk. Maak er een regelmatige gewoonte van, zodat het in totaal ook minder tijd kost.

Dit artikel verscheen in het leden-magazine FNRS Zaken (maart 2022).

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u inzicht krijgt in uw financiële situatie? Neem dan contact op met Jo-Anny Schoppink, klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647257 of stuur haar een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jo-Anny
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu