Fiets van de zaak voor (kleine) ondernemers

23 juni 2021
Artikel

Per 1 januari 2020 is het voor werkgevers makkelijker geworden om hun werknemers te laten profiteren van een (elektrische) fiets van de zaak. Ook ondernemers met een (kleine) eigen onderneming of zzp’ers kunnen gebruikmaken van de regeling.

 

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
Fietsen van de zaak van ondernemers

Wat is de regeling (elektrische) fiets van de zaak?

De regeling is bedoeld voor de aanschaf en het onderhoud van een (elektrische) fiets die voor minimaal 10% ingezet wordt voor woon-werkverkeer en bedrijfsmatig gebruik. Daarnaast mag de fiets fiscaal gezien onbeperkt privé gebruikt worden. Er wordt een vaste bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar gerekend. De gemaakte kosten voor de fiets mag u opvoeren als aftrekpost van de winst uit de onderneming. Als u een fiets aanschaft waarvan de aanschafwaarde hoger is dan €450,- (exclusief btw) valt de fiets onder de noemer ‘bedrijfsvermogen’.

Waarvoor kunt u de fiets van de zaak inzetten?

In een aantal gevallen kan het interessant voor u zijn om een fiets van de zaak aan te schaffen:

  • Als u meerdere vestigingen heeft en regelmatig moet reizen tussen beide locaties en hiervoor de fiets gebruikt.
  • Wanneer er op de locatie afstanden overbrugd moeten worden, zoals bijvoorbeeld in een kassencomplex.
  • Als de afstand tussen de woning met kantoor en het bedrijf per fiets afgelegd wordt.

Uiteraard moet dit in overeenstemming zijn met het daadwekelijk gebruik en is het noodzakelijk dat de fiets substantieel bedrijfsmatig wordt gebruikt.

Fiets van de zaak voor uw medewerkers

Wilt u een fiets van de zaak aanschaffen voor uw medewerker(s)? Dan betaalt u de fiets en meestal ook de onderhouds- en reparatiekosten. De werknemer krijgt te maken met een bijtelling van 7%. Dit bedrag telt u op bij het salaris. De werknemer betaalt hierover dan maandelijks belasting, wat neerkomt op enkele euro’s per maand extra. U kunt de werknemer ook om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit gaat dan van de bijtelling af en wordt op het loonstrookje verwerkt. Een andere optie is om als werkgever de bijtelling voor uw rekening te nemen met de vrije ruimte in de werkkostenregeling. De werknemer hoeft dan helemaal geen belasting te betaling. Als een werknemer gebruikmaakt van een fiets van de zaak, dan maakt hij of zij minder reiskosten. U kunt als werkgever bepalen welke reiskosten u nog vergoed bij werknemers die gebruikmaken van de fiets van de zaak.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiets van de zaak? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Nico van den Ende, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de fiets van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan