Extra lastenverlichting mkb in 2023? Twee mogelijkheden

16 november 2022
Artikel

Het kabinet zorgt voor extra lastenverlichting bij het mkb. Het kan verstandig zijn om met sommige zaken én investeringen nog te wachten tot 2023. 

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
mensen in gesprek

Willekeurige afschrijving aangewezen bedrijfsmiddelen

Het kabinet biedt ondernemers de mogelijkheid om in 2023 tot 50% van de investering(en) in aangewezen bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven. Het overige deel van het investeringsbedrag moet wel op de normale (lineaire) manier afgeschreven worden. De willekeurig afschrijving is een regeling die geldt voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting.

Door in 2023 tot maximaal 50% van het investeringsbedrag versneld af te schrijven, kunt u een liquiditeitsvoordeel behalen. Het is nog niet duidelijk welke bedrijfsmiddelen aangewezen zullen worden voor deze regeling. Het kan verstandig zijn om geplande investeringen uit te stellen tot 2023. Neem contact op met onze belastingadviseurs om de mogelijkheden van deze regeling voor u te bekijken.

Indexatie afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Het kabinet heeft aangekondigd de WBSO te indexeren. De WBSO is een korting op de af te dragen loonbelasting voor loonkosten van speur- en ontwikkelingswerk. Als uw onderneming zich bezighoudt met innovatieve projecten, is mogelijk de WBSO van toepassing. In 2023 maakt het kabinet meer budget vrij om innovaties te stimuleren. Neem contact op met onze belastingadviseura om de mogelijkheden van deze regeling verder te bespreken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Bel
06-30393419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan