Europees btw-stelsel vereenvoudigd

25 november 2019
Artikel

Er komen nieuwe regels om de administratieve btw-lasten van bedrijven te verminderen. De Europese ministers van Financiën hebben hierover een aantal besluiten genomen. De bedoeling is btw-fraude te verminderen en het btw-stelsel te vereenvoudigen. Dit is goed nieuws voor het mkb voor activiteiten in Nederland én omzet in andere lidstaten. Welke btw-wijzigingen komen eraan en wat betekent dit voor uw onderneming?

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Alle vlaggen van landen voor Europees btw-stelsel

Nationale btw-vrijstelling omzet € 85.000; Europese btw-vrijstelling € 100.000

Elke lidstaat heeft nu nog zijn eigen regels voor het toepassen van (btw-) vrijstellingen. In Nederland komt er vanaf 2020 de nieuwe kleineondernemersregeling voor ondernemers met een (lastig vast te stellen) maximum omzetbedrag van € 20.000. Daar komt - als het aan EU-ministers ligt - een einde aan.

Per 2024 mogen EU-lidstaten een omzetvrijstelling opnemen van € 85.000. Bij een lagere omzet dan dat bedrag geldt er dus een vrijstelling van btw. U reikt dan een factuur uit, vrijgesteld van btw. De btw op uw inkoopkosten kunt u dan niet aftrekken. U hoeft dan (in principe) geen btw-aangiften in te dienen. Voor veel ondernemers is dit een behoorlijke lastenverlichting.

Voor middelgrote en kleine bedrijven die zaken doen binnen de Europese Unie, komt er een omzetdrempel van € 100.000. Onder dit omzetbedrag kan het bedrijf (ook) een vrijstelling krijgen van btw-afdracht en hoeft er dus (waarschijnlijk) ook geen btw-registratie plaats te vinden.

Deze vereenvoudigingsregels moeten leiden tot een lastenvermindering voor het midden- en kleinbedrijf. 

Toegang betalingsgegevens online verkopen

De Belastingdienst krijgt op grote schaal toegang tot de gegevens van betalingsintermediairs. De betalingsgegevens voor uw grensoverschrijdende onlineverkopen (e-commerce) worden inzichtelijk gemaakt voor de Belastingdienst. De Belastingdienst krijgt dus meer inzicht en gaat die gegevens gebruiken voor analyse van (met name) fraude en voor controledoeleinden van btw-afdracht.  Het wordt voor ondernemingen dus (nog) belangrijk(er) om ervoor te zorgen dat aan de (buitenlandse) btw-verplichtingen wordt voldaan. 

Gevolgen voor de praktijk

Een (verhoogde omzet voor een) btw-vrijstelling zal grote gevolgen hebben voor veel mkb-ondernemingen. De administratieve lasten worden verminderd, ook die van de door uw bedrijf behaalde omzet in één of meer andere EU-lidstaten. Een vrijstelling is overigens lang niet altijd financieel voordelig.

Onze belastingadviseurs houden u op de hoogte van vele nieuwe btw-maatregelen die er de komende jaren aan komen.  

Meer weten

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan