Erfbelasting bij maatschapsovereenkomst echtgenoten

16 februari 2016
Artikel

Een man en zijn echtgenote hebben een maatschapsovereenkomst gesloten. In die overeenkomst hebben zij elkaar over en weer overnamerechten toegekend in het geval de maatschap zou eindigen, bijvoorbeeld bij het overlijden van een van beide partners. Zoals vaak in een voortzettingsbeding, gaan de overnamerechten uit van een gereduceerde prijs bij voortzetting door de langstlevende. 

Portretfoto van René Scharro
Geschreven door:
René Scharroo Senior belastingadviseur
Handtekening onder huwelijksovereenkomst

In 2006 overleed de man dus moest een aangifte erfbelasting worden ingevuld. Voor de erfbelasting was ook de waarde van de hele onderneming van belang. Er was immers sprake van gemeenschap van goederen. De voortzettende echtgenote beriep zich voor de rechter op het voortzettingsrecht tegen een gereduceerde prijs. De waarde van de hele onderneming moest volgens haar op deze manier worden bepaald.

Erfbelasting over nalatenschap

Uiteindelijk besliste de Hoge Raad in het nadeel van de echtgenote. Alleen voor het aandeel van de man in de onderneming mocht worden uitgegaan van de lage waarde. Het aandeel van de vrouw moest - bij gebrek aan voortzetters op het moment van overlijden - op de hoge liquidatiewaarde worden gesteld. Als gevolg hiervan was de nalatenschap waarover erfbelasting verschuldigd dus fors hoger.

Overname agrarische ondernemingen

Met name bij agrarische ondernemingen zit er een groot verschil tussen de liquidatiewaarde en de overnameprijs bij voortzetting van een onderneming. Het arrest van de Hoge Raad kan nadelig uitpakken bij man-vrouw maatschappen en vennootschappen onder firma (vof) als sprake is van gemeenschap van goederen. De toetreding van kinderen kan in deze situatie voordelig zijn; zeker als u bedenkt dat u in deze gevallen gebruik kunt maken van de fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsregeling.

Wilt u meer weten over erfbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Download icoon voor uitleg inkomsten- en erfbelasting bij overlijden

Uitleg aangifte inkomsten- en erfbelasting bij overlijden

Meer informatie