Energieproblematiek in de glastuinbouw

1 juni 2022
Artikel

De glastuinbouw wordt fors geraakt door de stijgende energieprijzen. De einde van de stijging lijkt nog niet in zicht. Welke keuzes heeft u?

Portretfoto van René Boots
Neem contact op met:
René Boots Senior agrarisch bedrijfsadviseur
gasmeter

Na jaren van lage gasprijzen zette begin 2021 een lichte en gestage stijging van de gasprijs in. De kale gasprijs steeg van 14,5 eurocent/m³ naar 23 eurocent/m³ eind juli. Vanaf medio 2021 versnelde de stijging richting 43 eurocent/m³ eind november en 63 eurocent/m³ eind december. De oorlog in Oost-Europa veroorzaakte verder oplopende prijzen.

Gelukkig sloten de meeste telers contracten af voor de lange(re) termijn. Dit werkt dempend. Toch wordt bijna elk bedrijf geraakt door het verder oplopen van de gasprijzen. Uiteraard maakt het verder verschil of het bedrijf een WKK (warmtekrachtkoppeling) heeft, een andere (externe) warmtebron en of u normaliter een belichte teelt heeft (in de winterperiode).

Energiecontracten

Waar we tot en met 2020 per saldo kosten voor energie (gas, elektriciteit, water en verkoop elektriciteit) zagen van circa € 5/m², stijgt dit nu richting € 10/m² en soms zelfs richting € 15/m².

Contracten gaven in het verleden enige rust richting de toekomst, maar geven nu bij de meeste tuinders ‘slechts’ een basis of vertrekpunt om te bekijken welke keuze zij het best kunnen maken. Denk aan:
- bestaande contracten verkopen en (tijdelijk) stoppen
- later starten en/of eerder stoppen met de teelt
- nadrukkelijk bezien wel/geen belichting meer

Het beste scenario hangt ook af van het al dan niet kunnen maken van betere prijsafspraken. Neem in ieder geval de tijd voor een grondige scenario-analyse.

Meer weten?

Wilt u meer weten wat ABAB Agro Advies voor u kan betekenen? Neem contact op met René Boots, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 077-3217734 of stuur René een mail

Wilt u meer weten over de energieproblematiek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Boots
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
077-3217734
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu