Energie: van de ene afhankelijkheid naar de andere?

22 november 2022
Blog

De tuinbouwsector heeft enorm te lijden onder het feit dat we erg afhankelijk zijn van onbetrouwbare partijen in de energiesector. Veel ondernemers reageren extreem daadkrachtig, snel en flexibel op de huidige situatie. Dat is een bewonderingswaardige eigenschap.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
lamp met pictogrammen duurzaamheid

Zo investeren verschillende ondernemers grote bedragen in allerlei energiebesparende technieken, zoals led-belichting en extra energieschermen. Daarnaast benutten zij de onbalans goed met boilers, de WKK en met grote accu’s. Het ‘nieuwe telen’ krijgt zo een positieve stimulans.

Ook kiezen veel telers ervoor minder te telen in de winterperiode om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Op de korte termijn is er geen betere oplossing, dus chapeau voor de sector!

In de toekomst willen we wel meer gebruik gaan maken van aardwarmte en waterstof. We moeten verduurzamen en willen ook in de winterperiode weer rendabel kunnen telen.

Collectief denken

We willen allemaal af van de extreme afhankelijkheid van ongrijpbare factoren. Maar doen we wel genoeg om die afhankelijkheid te verminderen? Volgens mij niet.

Straks telen we misschien wel duurzaam, maar zijn we alsnog afhankelijk van een paar multinationals en een wereldmarkt van bijvoorbeeld waterstof. Dan hebben we de ene afhankelijkheid dus ingeruild voor de andere. Is dat wat we willen? Wordt het niet eens tijd om weer collectief te gaan denken? Met collectiviteit zijn we immers groot en wereldberoemd geworden. Kortom: tijd voor een landelijke energiecoöperatie! Niet om te handelen of te adviseren, maar om zelf energie op te wekken voor de glastuinbouw (en wellicht nog breder in de landbouw).

Met een paar cent per m3 gas toeslag hebben we honderden miljoenen te besteden om zelf grootschalig duurzame energie op te wekken. De multinationals doen dat al, waarom wij dan niet? We hebben immers voldoende volume, daadkracht, lef en innovatievermogen. De vraag is of we de collectiviteit, waar we vandaan komen, nog willen omarmen. Of denken we het zelf, ieder voor zich, beter te kunnen?

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

ABAB  is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u hier eens over sparren? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu